hr | en

Dana 16.prosinca 2019. prvooptuzeni Dragan Perenčević oglašen je krivim i  osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina za ratni zločin počinjen ubojstvom supružnika Cindrić (izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 11 godina) te tročlane obitelji Križević (izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 13 godina).
Drugooptuženi Sobodan Mutic, protiv kojeg je sudjenje provedeno z prisutnosti nakon što je početkom 2028. izručen Hrvatskoj iz SAD-a, oslobođen je optužbe te odmah pušten na slobodu.
Završno govori stranaka u postupku održani su 11.12.2019., nakon čega je predsjednik vijeća zaključio raspravu, a vijeće se povuklo na vijećanje i glasovanje.

Nepravomoćna presuda javno je objavljena 16.12.2019.

Sudsko vijeće kojim  je predsjedavao sudac Tomislava Juriše utvrdilo je da je Perenčević sudjelovao u tom ubojstvu temeljem zatvorenog kruga indicija dok kod Mutića tog kruga nije bilo pa je oslobođen optužbe.

Glavni dokaz protiv Perenčevića, koji živi u Srbiji i nedostupan je hrvatskom pravosuđu, su čahure pronađene na mjestu ubojstva za koje je balističkim vještačenjem utvrđeno da su ispaljene iz njegova oružja.

Zastupnica optužbe, zamjenica sisačke županijske državne odvjetnice Sanja Jagušt, najavila je žalbu u odnosu na oslobađajući dio presude, a zadovoljna je presudom Perenčeviću.

Odvjetnik Klaudio Čurin, punomoćenik oštećene obitelji Cindrić, rekao je da presuda ne predstavlja satisfakciju jer je osuđeni Perenčević nedostupan hrvatskim tijelima, dok je jedini prisutni optuženik Mutić oslobođen optužbe.

Djelomično su razočarani i time što su oštećenici upućeni da imovinsko-pravne zahtjeve ostvaruju u parnici čime će, smatra, biti izloženi dodatnoj viktimizaciji jer će morati dokazivati pretpostavku za naknadu štete iako je bilo temelja da se o tome odluči u kaznenom postupku.

Iako je zadovoljan što je barem jedan od počinitelja osuđen, Čurin kaže da ta presuda gotovo 30 godina od počinjenja nedjela ima male šanse da bude izvršena jer osuđenik nije dostupan.