hr | en

 Trojica pripadnika vojske tzv. SAO Krajine  optužena za palež kuća u Novoj Drenčini, tijekom listopada i studenog 1991,. osuđena su  u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu.

Provooptuženi Nikola Lađević osuđen je na 7 godina i 6 mjeseci (sedam i pol godina) zatvora temeljam zapovjedne odgovornosti- nespriječavanje podređenih u činjenju zločina.

Drugoj dvojici  kao neposrednim počiniteljima odmjerena je zatvorska kazna u trajanju od po 5 godina i 6 mjeseci.

Svoj trojici sukladno visinama izrečenih kaznenih sankcija određen je istražni zatvor.

Sud je ocijenio da paljenje kuća nije bilo opravdano vojnom nuždom. U selu su boravili isključivo civili- mješatni, a nije bilo niti vojnih objekata čak ni privremenih. Obiteljsake kuće namjerno su uništene podmetanjem vatre i s ciljem prisiljavanja lokalnog, isključivo hrvtaskog stanovništva, na raseljavanje.

Na temelju foto – elaborata te zapisnicima o procjeni štete utvrđeno je da se radi o uništavanju velikih razmjera.

Kaznena odgovornost optuženih za Sud je bila nedvojbena iz dokaza provedenih tijekom suđenja, posebice iskaza svjedoka kao i foto-elaborata kojeg čine fotografije spaljenih kuća na kojima se nalaze dvojica okrivljenika, osuđena za neposredno počiniteljstvo.

Okolnost da je prvooptuženik zlorabio opoložaj nadređenog Sud je okarakterizirao kao otežavajući faktor kod odmjeravanja kazne.

Činjenica da su dvojica podređenih pripadnika, tempore criminis, bila u dobi od 20-tak godina te da su podlegli indoktrinaciji za Sud ima značaj olakotne okolnosti, premda im kazna nije odmjerene ispod petogodišnjeg zakonskog minimuma.