hr | en

ZAGREB, 20. travnja 2020. (Hina) – Inicijativa Za snažno civilno društvo apelirala je u ponedjeljak na Vladu da u sklopu zdravstvene krize oko koronavirusa donese mjere i za očuvanje rada organizacija civilnog društva.

Inicijativa u dopisu koji je uputila Uredu za udruge Vlade, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva ističe da u dosadašanjim obraćanjima predstavnika Vlade nisu čuli što će biti s programima i kalendarima najava za organizacije civilnog društva.

Podsjećaju da su do sada upravo organizacije civilnog društva bile najuspješnije u povlačenju sredstava iz europskih fondova i namjenskog trošenja na ugovorene aktivnosti od javnog značaja. Također ističu da o tim projektima i programima ovise brojne aktivnosti koje udruge pružaju, ali i radna mjesta velikog broja ljudi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u organizacijama civilnog društva zaposleno je oko 18.000 osoba.

Inicijativa navodeida su se, prema provedenom upitniku, organizacije uspjele u kratkom vremenu prilagoditi novim uvjetima i razviti odgovore podrške zajednici za ublažavanje mjera pandemije i potresa u Zagrebu i okolici – od direktne podrške korisnicima, naročito ranjivim skupinama, preko praćenja transparentnosti i osiguravanja građanskog sudjelovanja u odlučivanju do organizacije edukativnih i kulturnih aktivnosti.  

“Iz ovoga je vidljivo kako svaki gubitak radnog mjesta nosi sa sobom ne samo gubitak za tu osobu i njenu obitelj, već u slučaju udruga i za zajednicu u kojoj radi i ljude s kojima surađuje, pa je zato iznimno važno očuvanje što više radnih mjesta”, poručuju.

Očuvanje radnih mjesta moguće kroz proširenje mjera i isplatu ugovorenih sredstava

To je, kažu, moguće kroz proširenje mjera za zadržavanje radnih mjesta i na organizacije civilnog društva te isplatu već ugovorenih sredstava za društveno korisne projekte civilnoga društva kako se negativni učinci krize ne bi prelili na suradnike bez stalnog zaposlenja.

Naglašavaju da je važno da Vlada revidira odluku o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih iz državnog proračuna koja se odnosi na financiranje organizacija civilnog društva i hitno objavi rezultate natječaja iz Europskog socijalnog fonda i drugih fondova koji su u procesu evaluacije, ali i raspiše predviđene natječaje.

Dodaju i da Ured za udruge i jedinice lokalne i područne samouprave trebaju osigurati sredstva za sufinanciranje projekata koje su organizacije civilnog društva osigurale iz fondova Europske unije.

“Vlada je dužna misliti na sve usluge koje bi nestale kada udruga ne bi bilo i zadržati višegodišnji oblik financiranja socijalnih i drugih usluga za podršku ranjivim društvenim skupinama, posebno vodeći računa o ženama žrtvama obiteljskog nasilja, osobama s invaliditetom, osobama u riziku od siromaštva, djeci i mladima te starijim osobama”, poručuje inicijativa.

(Hina)