hr | en

UN-ov tjedan zaštite civila ove godine traje od 27. svibnja do 1. lipnja. Objavljeno je Izvješće glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o zaštiti civila u oružanim sukobima koje je podneseno Vijeću sigurnosti, a može se pročitati ovdje: https://undocs.org/en/S/2020/366.

Središnja poruka Izvješća glavnog tajnika upućena je zaraćenim stranama i državama, kako bi zaštita civila u situacijama oružanog sukoba postala stvarnost. Glavni tajnik također naglašava da bi COVID-19 mogao razarajuće djelovati na države pogođene sukobom. U tim i drugim konfliktnim situacijama međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i prava izbjeglica i dalje se primjenjuju te se moraju poštivati. Glavni tajnik poziva države na jačanje poštivanja međunarodnog humanitarnog prava, kroz razvijanje novih nacionalnih političkih okvira. Također, poseban se naglasak stavlja na važnost uloge samih država, kako bi se s njihove strane osiguralo da oni koji počine ratne zločine i druga kršenja ljudskih prava za to i odgovaraju. Alati za postizanje toga već postoje –  no politička volja potrebna je više nego ikad prije. Isto tako, glavni tajnik poziva na akciju kad je riječ o pitanjima koja će u narednim godinama postajati sve važnija: 1) urbano ratovanje; 2) širenje i upotreba oružja te pravne, etičke i moralne dileme koje predstavljaju smrtonosni autonomni oružani sustavi; 3) zlonamjerno korištenje digitalnih tehnologija; 4) patnja civila kao posljedica utjecaja sukoba na okoliš i odnos između sukoba i klimatskih promjena.  

Osim otvorene rasprave Vijeća sigurnosti UN-a o zaštiti civila koju je danas moguće pratiti putem interneta, tu su i razna popratna online događanja tijekom tjedna – raspored možete provjeriti ovdje: https://www.unocha.org/protection-civilians-week

Možete se pridružiti razgovoru na društvenim mrežama koristeći sljedeće hashtagove – #NOTATARGET; # POCWEEK2020; # LEAD2PROTECT.

Članica Mreže za dokumentiranje žrtava (The Casualty Recorders Network), Airwars, također vodi kampanju tijekom Tjedna zaštite civila u suradnji s dizajnerskim timom ‘Rectangle’, nastojeći podsjetiti svijet da civili ubijeni u sukobu nisu samo brojevi, već pojedinci čiji gubitak svakodnevno osjećaju obitelj i prijatelji. Danas će u živom prijenosu izgovarati imena svih 8.337 imenovanih civila koji su trenutno dokumentirani u njihovoj bazi podataka, ubijenih u zračnim i artiljerijskim napadima u Iraku, Siriji, Libiji i Somaliji od 2014. godine. 

Livestream pod nazivom ‘Sukobljene istine’ možete pratiti na internetskim stranicama organizacije Airwars: https://airwars.org/conflicting-truth ili na njihovom Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCoczcZukdKI50tNg5BDisKQ

Ljubazno vas molimo da ove informacije podijelite na svojim mrežama koristeći hashtag #NotJustNumbers.