hr | en

U proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, u razdoblju 1992-1995, poginulo je/ubijeno je najmanje 95.940 osoba, građana/ki s područja BiH, utvrđeno je (zasad) u Bosanskoj knjizi mrtvih, urednika Mirsada Tokače iz Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC), koja je danas predstavljena u Sarajevu. Današnjem događaju prisustvovali su i brojni gosti iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine i regije, među kojima i predstavnici/e Documente.

U Bosanskoj knjizi mrtvih, po općinama su navedeni popisi s abecedno poredanim prezimenima i imenima žrtava. Uz prezime, ime oca, ime, stoji i datum i mjesto rođenja, nacionalna pripadnost, zatim datum i mjesto stradanja, te odrednica da li se radi o civilu ili vojniku.

Od srca čestitamo kolegama/icama iz IDC-a na objavljivanju ove knjige! Znamo koliko je truda, vremena i volje bilo potrebno da se ovaj odgovoran posao privede kraju. Duboko smo uvjereni da će naši zajednički napori na istraživanju, utvrđivanju i javnom iznošenju činjenica o svim žrtvama u ratovima i oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije od 1991 do 2001. godine, počinjenim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava te kažnjavanjem odgovornih za počinjena zlodjela, značajno doprinijeti normalizaciji odnosa, pomirenju i suživotu u regiji. Rasvjetljavanje sudbine nestalih početni je korak u vraćanju dostojanstva žrtvama, a povijesno pamćenje temeljeno na činjenicama preduvjet je “ozdravljenja” društva.

– Ovo jedinstveno znanstveno, istraživačko, analitičko, socijalno i, konačno, statističko štivo u četiri toma prvi je zajednički spomenik svim državljanima/kama Bosne i Hercegovine koji/e su izgubili živote ili nestali tijekom rata u BiH – istaknula je na promociji Nataša Kandić, direktotica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, suizdavača edicije.

Mirsad Tokača naglasio je kako je ovo prvi put da su na jednom mjestu, u jednoj formi, prikazana imena ubijenih (ili nestalih) u periodu 1992-1995, s posebnim osvrtom na 1991. godinu u kojoj su državljani BiH ginuli u Sloveniji i Hrvatskoj.

„Više neće biti igre s brojevima, uvodimo standarde prema kojima oni koji žele govoriti o brojevima, moraju govoriti imena.
Drugo, mi ovim čuvamo sjećanje na naše sugrađane/ke i pokušavamo osloboditi dnevni narativ te mitske priče ideologija, političkih i
nacionalnih interesa, nego želimo stvari nazovati pravim imenom – a to su ime i prezime žrtve“, rekao je Tokača tijekom promocije.

Dodao je da uz 95.940 bosanskohercegovačkih građana/ki, postoji i 5.100 osoba za koje nisu mogli pouzdano utvrditi okolnosti smrti te su ostali u kategoriji ‘spornih’. „Ostavljamo građanima da provjere ta imena i da nam se, znaju li neke činjenice, jave. U tom smislu ova knjiga ostaje otvorena“, naglasio je Mirsad Tokača.

Prof. dr Zdravko Grebo, predstavljajući Bosansku knjigu mrtvih, istaknuo je kako je ovo bio, uz sve kontroverze koji su ga pratile, zaista značajan i „gotovo herojski poduhvat“. Objašnjavajući, profesor Grebo je kazao kako je  “vrijeme da se prestane manipulacijom žrtvama” i da se više neće moći lagati na ovoj osnovi.

“Svi ovi ljudi imaju zajednički nazivnik – smrt“, zaključio je Grebo, izrazivši nadu da se u ovaj projekt neće uplesti sujete, liderstvo ili novac.

O djelu je govorio danas i umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak koje je djelo ocijenio kapitalnim spomenikom našim ljudima, akademik Omer Ibrahimagić, koji je stava kako je autor, Bosanskom knjigom mrtvih, prekinuo „s kulturom da se mrtvi promatraju samo kao statistika, te fra Ivan Šarčević koji je kazao kako su pred nama „četiri knjige teške kao povijest“: „Bosanska knjiga mrtvih, metafizičkom odgovornošću prema mrtvima i živima, izniman je doprinos novoj kulturi sjećanja i međuetničke solidarnosti.“

Uz predstavljanje knjige, u sarajevskom UNITIC-u, danas je organizirana i izložba na kojoj je predstavljen 51 rad desetoro bh. umjetnika, koji su radili na ilustraciji knjige. Umjetnici/e, među kojima su Elena Monaco, dr Goran V. Janković, Mehmed Slezović i Vedran Babić, svoje su radove poklonili Istraživačko-dokumentacionom centru.