hr | en

Na dan 10. prosinca 1948. godine proglašena je Univerzalna deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima koja u prvom članku
navodi da su svi ljudi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima te da su ljudska prava zagarantirana, neotuđiva i regulirana nizom međunarodnih dokumenata. U cijelom svijetu se 10. prosinac obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava te se posebno označava različitim aktivnostima promocije i zaštite ljudskih prava. U Zagrebu je taj dan posebno obilježen otvaranjem Kuće ljudskih prava Zagreb, koju je osnovalo šest nevladinih udruga: Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e., Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja – Svitanje.

Kuća ljudskih prava osnovana je s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja zaštite ljudskih prava sukladno Konvenciji Ujedinjenih
naroda o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Konvenciji o građanskim i političkim pravima te Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i pripadajućim protokolima.

Djelatnosti Kuće ljudskih prava su osiguravanje prostora za rad udrugama koje se bave promicanjem i zaštitom ljudskih prava općenito te promicanjem i zaštitom ljudskih prava pojedinih skupina kao što su osobe s invaliditetom, žene, djeca, azilanti i sl.; kreiranje profesionalnog i podržavajućeg okruženja za udruge koje imaju sjedište u Kući ljudskih prava Zagreb ili su članice Udruge; planiranje rada i zajedničkih aktivnosti udruga koje imaju sjedište ili su članice Kuće ljudskih prava Zagreb; unaprjeđenje suradnje i kreiranje zajedničkih projekata između udruga koje imaju sjedište ili su članice Kuće ljudskih prava Zagreb; poduzimanje svih aktivnosti kojima se unaprjeđuje rad Kuće ljudskih prava Zagreb; organiziranje pružanja pravne pomoći građankama i građanima; organiziranje i provođenje edukacija o ljudskim pravima; organiziranje predavanja i okruglih stolova iz područja svoje djelatnosti; tiskanje knjiga, časopisa, publikacija iz područja svoje djelatnosti; snimanje spotova, dokumentarnih filmova i drugih video
materijala iz područja svoje djelatnosti; izrada i održavanje te podrška postojećim web stranicama koje promoviraju koncept zaštite ljudskih prava; razvijanje programa suradnje s Fondacijom kuće ljudskih prava iz Osla; razvijanje komunikacije i programa suradnje s kućama ljudskih prava koje su osnovane u drugim državama svijeta pod pokroviteljstvom Fondacije kuće ljudskih prava iz Osla; ostale aktivnosti koje su u suglasju s misijom Kuće ljudskih prava Zagreb i zakonima Republike Hrvatske.

Prostor za Kuću ljudskih prava u Selskoj 112a i 112c osigurao je Grad Zagreb, a sredstva za uređenje i opremanje doniralo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kuću je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević, istaknuvši kako je ta Kuća otvorena ne samo za udruge i njihove programe nego i za sve sugrađane.

Na svečanom otvorenju Kuće govorili su potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodan Uzelac, predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić i potpredsjednik Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac. Također, na svečanosti su govorili i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Terje Hauge i izvršna direktorica Human Rights House Foundation Maria Dahle.

Među brojnim uzvanicima/ama iz društvenog i političkog života, svečanosti je nazočila i predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić.

Povodom Dana ljudskih prava, poruke su uputili i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan Mesić. Premijerka Jadranka Kosor poručila je da je Vlada odlučna u borbi protiv bilo kakvog oblika kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te kako se opredijelila osigurati svim građanima ove zemlje da se u njoj osjećaju slobodnima, sigurnima i zaštićenima. Predsjednik Stjepan Mesić
istaknuo je kako ljudska prava moraju i dalje biti jedan od prioriteta Republike Hrvatske. Također je kazao kako u sadašnjim međunarodnim prilikama treba podjednako inzistirati na poštovanju ljudskih prava te na tome da se nitko ne koristi ljudskim pravima kao izlikom za nametanje svojega političkoga ili političko-gospodarskog modela ikomu drugomu.