hr | en

Pozivamo vas na tribinu Suočavanje s prošlošću – kolovoz 1992. – deportacije iz Istre., koja će se održati u ponedjeljak, 20.4.2015. u Poreču.

Organizatori/ice ove tribine, Centar za građanske inicijative Poreč, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Ženski sud – feministički pristup pravdi, su upoznati/e s činjenicom da je, bez svoje volje, bez sudskih i drugih presuda, iznenada i bez privole veliki broj osoba, stanovnika/ica Istre, u kolovozu 1992. god. deportirano u Bosnu i Hercegovinu.

Na tribini će se govoriti o Bošnjacima, Srbima i Romima iz Novigrada, Rovinja, Rijeke, Umaga, Poreča i drugih mjesta koji su pod paskom policije odvedeni prvo u Split, a nakon prelaska granice s BiH izručeni pripadnicima oružanih postrojbi. Imamo saznanja da se dio deportiranih uspješno vratio kući, u Istru, ali sudbina većine deportiranih nam nije poznata. Imamo saznanja o mučenjima deportiranih i smrtno stradalima.

Da li su naša saznanja konačna? Imamo li mogućnost proširiti spoznaje o ljudima kojima se briše svaki trag? Kakvi su izgledi za dodatna istraživanja sudbine stradalih i priznavanje patnje deportiranih?

Na tribini će govoriti; Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, Nela Pamuković, Ženski sud – feministički pristup pravdi i Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative Poreč i Ženski sud

O tome što se događalo u kolovozu 1992. godine želimo razgovarati s osobama koje su zainteresirane za svoje (nekadašnje) sugrađane/ke i mogućnost približavanja pravdi.

Centar za građanske inicijative Poreč