hr | en

Dvadeset godina nakon što su pripadnici 1. brigade HV-a, 21. studenoga 1991. godine, oko 22 sata, upali u obiteljsku kuću u Novskoj, mučili i hicima iz vatrenog oružja usmrtili Mišu i Sajku Rašković, Ljubana Vujića te Mihajla Šeatovića, bliski srodnici ubijenih nisu dobili primjerenu satisfakciju, ni moralnu ni financijsku. Dodatno su viktimizirani jer su dužni platiti troškove izgubljenih parnica u kojima su tužili Republiku Hrvatsku, smatrajući je odgovornom za zločin koji su počinili identificirani pripadnici HV-a.

Zalažemo se za da se otpišu parnični troškovi članovima obitelji žrtava evidentnih ratnih zločina čiji su tužbeni zahtjevi odbijeni. Tražimo osnivanje Fonda za naknadu štete žrtvama rata. Zalažemo se za procesuiranje svih ratnih zločina kako u Hrvatskoj tako i drugim državama nastalima raspadom bivše Jugoslavije.

Svjesni da pravosuđe neće moći procesuirati sva kaznena djela, smatramo da naknadu štete ne treba vezati uz sudske presude već ju treba zasnovati na principu društvene solidarnosti. Smatramo da bi se u traženju modela za obeštećenje žrtava zakonodavac trebao ravnati načelima UN-a i standardima uspostavljenima u Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela i svim žrtvama ponuditi obeštećenje putem posebne zakonom propisane mjere.