hr | en

DAN LJUDSKIH PRAVA POLICIJA OBILJEŽILA KRŠENJEM PRAVA NA SLOBODU OKUPLJANJA I IZRAŽAVANJA / Kuća ljudskih prava Zagreb i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću izražavaju zabrinutost zbog policijskog postupanja prema g. Zoranu Ercegu prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u ponedjeljak 10. prosinca.

Privođenjem i udaljavanjem gdina. Ercega s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila  ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Posebno zabrinjava prekršajni prijedlog policije kojim se, uz zatvorsku i novčanu kaznu, traži i mjera zabrane pristupa spomeniku u vremenu od godine dana. Ova mjera je nerazmjerna sankcija za navodno počinjeni prekršaj remećenja javnog reda i mira, te je protivna međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava. Gdinu. Ercegu time bi onemogućili demokratsko pravo na prosvjed na javnom mjestu koje on smatra najprikladnijim za izražavanje svoje kritike i prosvjeda protiv politike bivšeg predsjednika Tuđmana. 

Podsjećamo da RH ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da pravo na slobodu okupljanja (zaštićeno člankom 11. Europske konvencije) također uključuje i pravo na mirni prosvjed kojim se izražavaju stajališta koja većina stanovništva može smatrati uvredljivim i neprihvatljivim. 

Policija je također propustila ispuniti svoju temeljnu zadaću zaštite osobne sigurnosti i fizičkog integriteta građana i građanki kada nije zaštitila gdina. Ercega od udaraca koje je zaprimio od okupljenih građana koji se nisu slagali s njegovom prosvjednom izjavom. Dodatno zabrinjava što nasilje kojem su policijski službenici svjedočili nije sankcionirano.

Zahtijevamo provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem, a tražili bi i građanski nadzor da ga ima. Naime, Hrvatska već više od tri godine nema uspostavljen sustav građanskog nadzora nad policijom.

Kuća ljudskih prava Zagreb

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću