hr | en

Slučaj Tihomira Purde, koga su pravosudna tijela Republike Srbije teretila za počinjenje ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Vukovaru u studenom 1991. godine, potaknuo je pitanje broja osoba koje se u Srbiji sumnjiče za ratne zločine, a u djelu javnosti i pitanje opravdanosti suradnje među pravosudnim tijelima država u regiji.

Mišljenja smo da bi slučaj Purda trebao biti dodatni poticaj za intenziviranjem suradnje pravosudnih institucija kako bi se otklonila mogućnost pritvaranja osoba (okrivljenih ili osuđenih) protiv kojih zapravo ne postoje dokazi da su počinitelji, a okrivljeni su ili osuđeni u postupcima u kojima nisu poštovani standardi neovisnosti i nepristranosti. Istovremeno, nastala situacija trebala bi biti dodatni poticaj kako bi se razmjenom dokaza doprinijelo efikasnom progonu stvarnih počinitelja, nužnim kako bi proces suočavanja s
prošlošću i istraživanje i procesuiranje ratnih zločina bili efikasan mehanizam prevencije budućeg nasilja i zločina u Hrvatskoj, ostalim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i u svijetu.