hr | en

Komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale u tijeku i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja održat će se, u nedjelju 3. kolovoza s početkom u 12 sati na pravoslavnom groblju u Dvoru (Sisačko-moslovačka županija).

Porukama sjećanja i polaganjem cvijeća želimo odati počast žrtvama, podsjetiti na mjesta stradanja, upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija te još uvijek neučinkovito procesuiranje ratnih zločina.

Tijekom i posebno nakon oslobođenja okupiranih hrvatskih područja stradao je veliki broj nedužnih srpskih civila, te je stoga zajedno s obilježavanjem godišnjice Oluje potrebno podsjetiti i na tu patnju, stradalništvo i egzodus.

Tijekom komemorativnog skupa u Dvoru govorit će Milorad Pupovac, Srpsko narodno vijeće, Dragan Pjevač, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji (Beograd) i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošloću

Kada govorimo o procesuiranju odgovornih za kaznena djela ratnog zločina počinjenih tijekom vojno redarstvene akcije Oluja, imamo tek jednu pravomoćnu presudu pred hrvatskim pravosuđem i to za zločine u Prokljanu i Mandićima. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) na području oslobođenom VRA Oluja evidentirao je 677 civilnih žrtava te oko 20.000 uništenih (spaljenih, srušenih ili temeljito oštećenih) objekata.

Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Milorad Pupovac, Srpsko narodno vijeće
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava