hr | en

Zagreb, 06. svibnja 2015. – Reakcija Documente i GOLJP-a na govor mržnje Ruže Tomašić u Vukovaru, 03. svibnja 2015 /

Bilo bi lako kad bi riječi Ruže Tomašić izgovorene u Vukovaru na Dan grada, „ako mi počnemo čistiti svoje dvorište mnogo Srba će iz Hrvatske morati u Srbiju“, bile prilog dijagnozi jedne osobe impregnirane mržnjom, koja javno i opetovano prijeti jednoj cijeloj etničkoj manjini i poziva na nasilje.

Međutim, te zastrašujuće riječi, koje bi se s lakoćom uklopile u najradikalnije govore izgovorene u munchenskim pivnicama tridesetih godina prošlog stoljeća, izgovorene od političarke koja je, ne unatoč nego upravo zbog sličnih izjava, izabrana u Europski parlament, biti će, uz komentare zgražanja i odobravanja, prihvaćene kao legitimni politički stav. I u tom smislu one predstavljaju dijagnozu uznapredovale bolesti ovog društva.

Poslije svega što se u Hrvatskoj i, općenito, na ovim prostorima dogodilo, osuđujemo i odbacujemo s najdubljim gnušanjem upotrebu riječi „čistiti“ kao eufemizma za nasilno protjerivanje ljudi iz njihovih domova i domovine zato jer neki zločinački umovi žele to raditi po kriterijima koje su sami izmislili i koje pokušavaju provesti čim se dokopaju vlasti.

Takvi političari, koji svoju mržnju i netrpeljivost bezočno nazivaju domoljubljem, sramote Hrvatsku i za nju predstavljaju najveću opasnost.

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću