hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, zajedno s partnerskom organizacijom Institut za primijenjenu povijest iz Frankfurta na Odri, organizira petodnevnu školu kulture sjećanja “Razmjena iskustava i znanja o sjećanju na holokaust i ratne zločine”, koja se održava u Zagrebu, od 16. do 20. ožujka 2012. (hotel Central).

Na školi će se okupiti aktivisti/ce civilnog društva, novinari/ke, muzejski/e kustosi/ce, povjesničari/ke, studenti/ce te istraživači/ce i ostali/e stručnjaci/kinje koji se bave srodnim društvenim disciplinama, svjedoci/kinje i preživjeli/e sudionici/e ratnih događaja, te ostali/e zainteresirani/e za temu kulture sjećanja i komemorativnih praksi iz zemalja s područja bivše Jugoslavije i Europske unije.

Sudionici/e će zajednički istražiti i razgovarati o pitanjima masovnih zločina počinjenih u Europi u 20. stoljeću, kao što su holokaust, genocid, etničko čišćenje, te ostale teške povrede ljudskih prava. Sudionici/e će se u zajedničkom radu posvetiti pitanju sjećanja na ove zločine, kroz različita predavanja, diskusije, radionice i studijski posjet (u sklopu programa škole organizirat će se i  posjet logorima iz Drugog svjetskog rata).