hr | en

Pax Christi International, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju vas na razgovor predstavnika/ca udruga za ljudska prava i demokratizaciju društva s mons. Kevinom Dowlingom, biskupom Rustenburga, Južna Afrika. Razgovor će se održati u ponedjeljak 21. veljače 2011. u Kući ljudskih prava Zagreb (Knjižnica Ranko Helebrant) u terminu od 15:00 – 17:00 h.

Biskup Dowling će i tijekom ovog susreta, a na temelju poslanja vjerskih zajednica u procesima traganja za pravdom, istinom i pomirenjem kao i na osobnom iskustvu borbe protiv aparthejda još jednom istaknuti značaj Inicijative za REKOM, a kroz uvodno predavanje pod nazivom “Truth Commissions – a similar but unique journey“.

Gotovo pedesetogodišnja politika aparthejda, rezolutne podjele bjelačkog , crnačkog, obojenog i ostalog stanovništva, rasna segregacija legalno utemeljena izborima 1948. institucionalizirala je politiku nasilja, rasizma i sveobuhvatne bjelačke dominacije, iskustvo je jednog od težih političkih i građanskih sukoba 20. stoljeća koje je kreirajući procese izgradnje mira dijelio i biskup Dowling.

Zagrebački susret biskupa Dowlinga s aktivistima i aktivistkinjama organizacija civilnog društva kao i predstavnicima religijskih zajednica predstavlja tek jedan u nizu pripremnih sastanaka povodom predstojećeg travanjskog Savjetovanja Pax Christi Internationala za Centralnu i Jugoistočnu Europu koje se organizira u Vukovaru a na temu “Tranzicijska (obnavljajuća) pravda i
pomirenje”.