hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i crnogorske organizacije civilnog društva za zaštitu ljudskih prava, Akcija za ljudska prava (HRA) Podgorica i Centar za građansko obrazovanje (CGO) Podgorica, danas 6. prosinca u znak sjećanja na najkrvaviji dan opsade Dubrovnika od strane JNA 1991. godine, pozivaju Vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore da se oglasi o tome je li spomenuta institucija nešto uradilo ili namjerava uraditi po pitanju procesuiranja ratnih zločina koje su izvršili pripradnici JNA, odnosno državljani Crne Gore na teritoriji Hrvatske.

Gotovo 240 dana građani i građanke Dubrovnika živjeli su u kopnenoj i pomorskoj blokadi, 138 dana bez struje i vode, a više od četiri mjeseca proveli su u skloništima. Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 430 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 tisuće osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na dan 6. prosinca od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećena stara jezgra grada.

Do danas nije poznato da je u Crnoj Gori pokrenut kazneni postupak protiv bilo koje osobe zbog ratnih zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika (od 1. listopada 1991. do kraja lipnja 1992.) iako su državni dužnosnici prihvatili odgovornost za štetu od organizirane pljačke u kojoj su crnogorski državljani sudjelovali na teritoriji Republike Hrvatske prilikom ratnih djelovanja na području Dubrovnika.

Priopćenje, Ratni zločini nisu prošlost, koje se nalazi u nastavku, daje opširnu analizu naših triju organizacija u pogledu do sada poduzetih radnji u vezi procesuiranja odgovornih za zločine počinjene tijekom opsade Dubrovnika 1991.-1992.

Vesna Teršelič, voditeljica, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica, Akcija za ljudska prava, Podgorica
Daliborka Uljarević, izvršna direktorica, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Podgorica

Priopćenje Documente – Centra za suočavanje s prošlošću prosinac 2013. /