hr | en

Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice organizira okrugli stol pod nazivom “Proces suočavanja s prošlošću – slučaj MORINJ”, s ciljem podsjećanja crnogorske javnosti na sve detalje kaznenog postupka u kojem je donesena, do sada jedina, pravomoćna presuda crnogorskog pravosuđa u vezi ratnih zločina počinjenih na području RH-a.

Skup će se održati sutra, utorak 16. prosinca 2014., s početkom u 11.00 h, PR centar Podgorica, Bulevar Josipa Broza 23 a.

Na skupu će govoriti predstavnici Vrhovnog državnog tužiteljstva i ministarstva pravosuđa Crne Gore kao i odvjetnici dubrovačkih logoraša, zatočenika logora Morinj te predstavnice organizacija civilnog društva (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Akcija za ljudska prava Podgorica HRA, Centar za građansko obrazovanje Podgorica CGO) koje su u svojim priopćenjima u svibnju 2014. (nakon izricanja pravomoćne presude u predmetu Morinj) i prosincu 2014. (povodom godišnjice jednog od najtežih napada na Grad pod opsadom) kritizirale prenisko, pravomoćno, odmjerene kazne pravosudnih vlasti Crne Gore u predmetu Morinj.

Spomenute organizacije su tada istaknule propust crnogorskog pravosuđa da zločine u logoru Morinj tretiraju kao organizirani sistem zlostavljanja zatvorenika, zbog čega nisu niti podignute optužnice protiv osoba koje su bile nadređene neposrednim počiniteljima zločina, optuženicima u ovom postupku.

Podsjećamo /

Apelacijski sud Crne Gore, u priopćenju za javnost od 23. travnja 2014., objavio je da je odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici i branitelja okrivljenika te potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici od 31. srpnja 2013. godine kojom su četvorica bivših pripadnika nekadašnje JNA, u trećem, ponovljenom postupku, osuđeni za ratni zločin počinjen zlostavljanjem hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u crnogorskom logoru Morinj. Ivo Menzalin osuđen je na 4, Špiro Lučić i Boro Gligić na po 3, a  Ivo Gojnić na dvije godine zatvora. U istom predmetu ranije su Mlađen Govedarica, zapovjednik logora i Zlatko Tarle pravomoćno oslobođeni optužbe. Izrečene kazne, koje su pravomoćnošću presude sada postale konačne, niže su od zakonskog minimuma propisanog za utužena kaznena djela.

Sudski postupak za zločine u logoru Morinj, bivši logoraši, članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije, otprije smatraju pravosudnom farsom i u više navrata tijekom suđenja izražavali su nezadovoljstvo ne samo odlukama podgoričkih sudova već i nebrigom hrvatskih institucija u odnosu na statusne probleme logoraša, naglašavajući kako je iz “Dubrovačko-neretvanske županije veliki broj logoraša bio u Morinju, provevši ukupno u zarobljeništvu 18.500 dana”.  

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću