hr | en

Žurno objavljivanje Izvještaja Europske komisije o reformama Hrvatske u području pravosuđa i temeljnih prava, odnosno Poglavlja 23, prije najavljenog datuma, ukazuje na prepoznavanje složenosti političkog trenutka i davanje šanse Hrvatskoj da iskaže spremnost i stvarnu volju za ispunjavanjem postavljenih uvjeta i dosezanjem željenih standarda. Mišljenje se uz to u mnogočemu podudara sa Zajedničkim mišljenjem više hrvatskih organizacija civilnoga društva koje je uglavnom ostalo prešućeno u javnosti jer o njemu nije izvijestila niti HINA niti javni medijski servisi u središnjim informativnim emisijama.

Slijedom navedenog zaključujemo:
Stav
EK je opravdan jer Hrvatska uistinu nije ispunila sva mjerila. Posebno podržavamo poruku izvješća kako je daleko važniji sadržaj reformi od datuma zatvaranja poglavlja i pregovora, budući da se radi o pitanjima od presudnog značaja koja će imati dugoročne i dalekosežne posljedice na živote hrvatskih građana i građanki.

I tražimo:

  • Da Vlada objavi i pojasni građankama i građanima što je ispregovarala u naše ime, te koje nam još točno zadaće predstoje do zaključenja pregovora, kako u Poglavlju 23. tako i svim ostalim poglavljima;
  • Da Vlada objavi svoje izvješće o Poglavlju 23. kako bi se vidjelo što ona sama smatra ispunjenjem nekog mjerila;
  • Da Vlada odgovori na Zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva;
  • Da Hrvatski sabor što prije održi tematsku plenarnu raspravu i donese obvezujuće zaključke o napretku, obvezama i prioritetnim akcijama vezanima uz Poglavlje 23., a  koju će prenositi javna televizija;
  • Da Nacionalni odbor i Vlada uspostave trajni javni dijalog s građanima i građankama o tome što su postignuća i izazovi u vladavini prava, suzbijanju korupcije, nediskriminaciji, povratku izbjeglica, procesuiranju svih ratnih zločina i osiguranju naknada štete žrtvama.

Ukoliko Vlada želi realizirati sve obveze u naredna dva mjeseca, bilo bi nužno razgovarati sa svim zainteresiranim dionicima u Hrvatskoj. Ignoriranje prijedloga i poruka koje dolaze iz  civilnog društva i stručne javnosti samo pogoršava trenutnu kompleksnu i uzburkanu političku situaciju.

Umjesto razumijevanja građanskih glasova kao neprijateljskih i suvišnih, Vlada bi trebala razumjeti kako oni koji progovaraju žele samo jedno – život u uređenoj i demokratskoj državi.  Izostanak dijaloga i pokušaji prešućivanja ili uljepšavanja procjene EK vodi nas unatrag i provocira radikaliziranje političke situacije.

Od Vlade očekujemo da precizno i žurno informira Nacionalni odbor, Sabor, organizacije civilnoga društva  i javnost o tome što točno i do kada, te kojim sredstvima, namjerava poduzeti, od danas do kraja ljetnog zasjedanja Sabora, u realizaciji obveza u Poglavlju 23.

Zajedničko mišljenje organizacija civilnog društva o spremnosti RH da zatvori pregovore u poglavlju 23., kao i Privremeno izvješće EK pročitajte na www.kucaljudskihprava.hr ili na www.gong.hr.

GONG
Kuća ljudskih prava Zagreb
Centar za mirovne studije
Babe! Budi aktivna. Budi emancipiran.
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Srpski demokratski forum
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Građanski odbor za ljudska prava
Zelena akcija
Pravo na grad
Centar za LGBT
Transparency International Hrvatska