hr | en

ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina) – Kuća ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje medijskog pluralizma 808 i Srpskim narodnim vijećem (SNV) predstavila je u četvrtak projekt neprofitnog radija na FM frekvenciji u Zagrebu koji se temelji na idejama oživljavanja uloge radija kao kohezivnog faktora u zajednici i obnavljanja kulture slušanja radija.

Projekt je prijavljen 28. kolovoza 2015. na natječaj Agencije za elektroničke medije, koji je bio raspisan za radijsku koncesiju na području Grada Zagreba na frekvencijama 96,4 i 106,8 MHz.

U partnerstvu s Radiom 808, pokrenutim na internetu 2011., Kuća ljudskih prava i SNV ističu da novom radijskom frekvencijom žele obogatiti zvuk europskog Zagreba i afirmirati napredne ideje koje artikuliraju akteri zajednice u društvenim odnosima, kulturnim stremljenjima i glazbenim zbivanjima.

U posebnim emisijama isplanirali su niz sadržaja namijenjenih mladima, etničkim i rodnim manjinama, a kroz dnevni program pojačano praćenje aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija koje su, kako tvrde, nedovoljno zastupljene u medijima.

Glavni razlog zašto Kuća ljudskih prava sudjeluje u tom projektu je prilika da se kroz radijski program artikuliraju vrijednosti koje će biti na suprotnoj strani od “plime govora mržnje koji možemo uočiti u svakodnevnom životu”, istaknuo je Mladen Majetić iz Kuće ljudskih prava na konferenciji za novinare. To je ujedno prilika da niz organizacija i inicijativa u kojima sudjeluje Kuća ljudskih prava budu djelomično artikulirani kroz taj radijski program.

Ilko Čulić s Radija 808 ustvrdio je da postoji realna potreba za community radijom (neprofitnom radio postajom koju vodi lokalna zajednica) koji bi djelovao kao gradski javni servis. “Vjerujemo da neprofitni community radio može biti najšire polje medijskog pluralizma, no to je polje u Hrvatskoj gotovo prazno. U Hrvatskoj djeluje devet neprofitnih radio stanica, od kojih se samo jedna može okarakterizirati kao community radio u smislu medijskih ciljeva Ministarstva kultura”, kazao je Čulić.

Naglasio je kako je njihov cilj određen nimalo dobrim stanjem u hrvatskom eteru, a to je potkrijepio rezultatima nedavnog istraživanja Vijeća za elektroničke medije, koje je pokazalo da 50 posto ispitanih osoba smatra programe lokalnih radio postaja osrednjim.

“U zadnjih 15-ak godina preforsiranom komercijalizacijom medija radio je najviše stradao i dogodila se degradacija njegova slušanja. Naš je cilj da se obnovi ta kultura i da dobijemo slušatelje koji će imati svoju omiljenu emisiju i koji će aktivno sudjelovati u kreiranju radijskog programa”, naglasio je Čulić.

U projektu koji su prijavili na natječaj postotak informativnog programa prelazi 20 posto, sa značajnim udjelom, lokalnih vijesti i obavijesti, što je osnovna funkcija community radija.

Saša Milošević iz SNV-a istaknuo je nedovoljnu i neadekvatnu prisutnost tema bitnih kako za srpsku etničku zajednicu tako i za druge manjine u hrvatskom medijskom prostoru. Život manjinskih etničkih zajednica, kaže, uglavnom se prikazuje manifestacijski, a premalo se pažnje posvećuje bitnijim temama – diskriminaciji, povratku izbjeglica, govoru mržnje, nasilju i marginalizaciji.

“Nadamo se da bi osnivanjem i radom nezavisnog community neprofitnog radija mogli donekle ispraviti nedostatke i donijeti tematski i metodološki pomak, te poboljšanje ‘krvne slike’ medijske situacije”, kazao je Milošević.

Izvjestaj / Foto HINA