hr | en

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov imenovali su osobne izaslanike za REKOM koji će prisustvovati u radu Regionalne stručne grupe za razmatranje Prijedloga Statuta koji je predložila Koalicija za REKOM, i ustavno-pravnih mogućnosti za osnivanje REKOM-a. Sastanak osobnih izaslanika predsjednika država, uz sudjelovanje predstavnika Koalicije za REKOM, održat će se pod pokroviteljstvom jednog od predsjednika država, bez prisustva medija.

Predsjednik Josipović je imenovao Zlatu Đurđević, redovnu profesoricu na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predsjednik Ivanov Lubena Arnaudoskog, zamjenika generalnog tajnika za pravne i organizacijske poslove u kabinetu predsjednika Makedonije.

Koalicija za REKOM je u prosincu 2012. godine pozvala predsjednike država u regiji da donesu odluku o osnivanju REKOM-a, za koji se zalažu Regionalna koalicija i 543.000 građana iz svih post-jugoslavenskih zemalja. U pismu predsjednicima država, Koalicija za REKOM je ukazala na značajne rezultate nevladinih organizacija za ljudska prava u dokumentiranju žrtava ratova devedesetih, koji će pomoći REKOM-u kako bi brže i efikasnije ispuni osnovni zadatak koji se odnosi na personaliziranje i javno priznanje ljudi koji su izgubili život ili su nestali u ratovima 1991-2001. godine.

Prema procjenama iz više neovisnih izvora, u ratovima ili u vezi sa njima na teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije život je izgubilo ili je nestalo oko 130.000 ljudi.