hr | en

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u prosincu 2014. donijelo odluku o dodijeli financijske podrške organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne pomoći

Temeljem provedenog natječaja, Documenti je odobreno 248.992,80 kuna i to za pomoć u izgradnji kapaciteta ukrajinskih organizacija civilnog društva za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava.

Do inicijative za projekt je došlo na poticaj i molbu naših kolega i kolegica iz Kuće ljudskih prava iz Kijeva, a na tragu dviju edukacijskih radionica, koje su održane tijekom 2014. u Kijevu (Ukrajina), uz potporu programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), na kojima su aktivisti Documente prenijeli svoja iskustva i metodologiju u pogledu dokumentiranja činjenica o teškim kršenjima ljudskih prava.

Naime sustavno prikupljanje građe o ratnim zbivanjima i osobnim sjećanjima na rat jedna je od osnovnih misija i aktivnosti Documente – Centra za suočavanje s prošlošću a što se ogleda u rezultatima našeg desetogodišnjeg rada (posjedujemo zbirku preko 500 snimljenih osobnih sjećanja na rat a uskoro slijedi publiciranje Knjige mrtvih u Hrvatskoj, koja će sadržavati poimenični popis svih stradalih i nestalih u ratu u Hrvatskoj 1991.-1995.).

S obzirom na informacije koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, povezujući Zorana Pusića, predsjednik upravnog odbora Documente – Centra za suočavanje s prošlošću s ovim natječajem, želimo naglasiti kako predsjednik i aktivist Građanskog odbora za ljudska prava nije zaposlenik Documente, niti na bilo koji način sudjeluje u aktivnostima koje temeljem projekta provodimo u radu s ukrajinskim organizacijama civilnog društva pa prema tome niti ne ostvaruje nikakvu financijsku dobit iz sredstava koje nam je odobrilo ministarstvo na čijem čelu je gđa Vesna Pusić.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću će i dalje biti aktivna, uz podršku institucija Republike Hrvatske i Europske unije na polju međunarodne razvojne pomoći, kao što to činimo već godinama, kako u regiji tako i u ostalim dijelovima svijeta.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću