hr | en

Prosvjedujemo zbog brojnih i beskrupuloznih napada na novinara Hrvoja Zovka kojima se nastavlja voditi bitka za bolju prošlost. U njegovom prilogu o ratnim zbivanjima u Vukovaru, koji je prikazan u Dnevniku HTV-a 20. studenog 2011.g. i kojeg je kao urednik potpisao Zoran Šprajc, objavljen je autentični audio zapis telefonskog razgovora tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba. Iz razgovora se moglo zaključiti da je predsjednik Tuđman odbio evakuaciju civilnih stanovnika iz opkoljenog Vukovara, uključujući i 2.000 djece. Fonogrami korišteni za pripremu priloga već su prije korišteni na HTV-u, primjerice u sklopu emisije „Latinica“.

Napadima nekih političara, na žalost, pridružili su se neki članovi Programskog vijeća HRT-a, pa i pojedine kolege novinari te urednici na HRT-u, od kojih se neki nisu libili ocjena da je Zovko svojim prilogom uvrijedio Vukovarce i branitelje. Smatramo nedostojnim institucije Programskog vijeća da su neki njegovi članovi zatražili od Uprave HRT-a i urednika da se očituju o prilogu Hrvoja Zovka, posebno njihovom  ničim potkrijepljenom  ocjenom da je prilog „tendenciozan, planiran, tempiranim i montiranim negdje drugdje te suprotan nacionalnim interesima“. Osnovni kriterij trebao bi biti je li taj prilog istinit i to su jedini pravi hrvatski interesi!

Takvim postupkom Programsko vijeće, čiji posao nije uređivanje emisija HRT-a, već „zastupanje i zaštita interesa slušatelja, gledatelja i korisnika drugih javnih usluga“, ne samo da guši slobodu novinarstva nego i uskraćuje ustavom zagarantirano pravo građanima Republike Hrvatske na informiranje o svim zbivanjima pa tako i na istinu o opsadi i padu Vukovara. Tu istinu traže i vukovarski branitelji koji stavši u obranu novinara Hrvoja Zovka ističu: „Oštro se protivimo tim i takvim pritiscima, jer želimo znati istinu, bez obzira koliko ona bolna“, dodajući kako novinar HTV-a „ništa nije pogriješio“.

Spomenuti prilog Hrvoja Zovka, kao i njegovi drugi prilozi utemeljeni na dokumentarnom materijalu, izjavama obitelji žrtava, stradalnika i svjedoka vremena, bitno doprinose procesu suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj. Zato smatramo da HTV treba biti ponosan na njegove priloge kao i na priloge njegovih kolega posvećene sudbini žrtava. U tom kontekstu pozivamo uredništvo Informativnog programa HTV-a da zaštiti pravo svog novinara na slobodu izražavanja i umjesto napada razmotri nominaciju priloga, odnosno autora za strukovnu nagradu Hrvatskog novinarskog društva.

Vesna Teršelić, Documenta

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava