hr | en

SENSE – Dokumentacijski centar Srebrenica, multimedijalna izložba novinske agencije Sense o haških suđenjima za srebrenički genocid otvorena je 21. rujna 2014. godine u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

Riječ je o prvome u nizu dokumentacijskih centara koje u zemljama bivše Jugoslavije planira otvoriti Centar za tranzicijsku pravdu Sense sa sjedištem u Puli.

Novinska agencija Sense specijalizirana je za izvještavanje o svim suđenjima Haškoga suda koje prati od početka. Prikupviši tako golemu arhivu, direktor agencije Sense, Mirko Klarin, odlučio je tu arhivu prenijeti u regiju i kroz dokumentacijske centre predstaviti je na mjestima masovnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

“Želimo da tu živu historijsku građu vratimo onamo gdje pripada”, kazao je Klarin.

Tako je nastao Senseov Cetar za tranzicijsku pravdu u Puli čije su gradske vlasti u tu svrhu dodijelile prostor u gradskom središtu.

Plan je da sljedeći dokumentacijski centar, u suradnji s Centrom za suočavanje s prošlošću “Documenta“, bude otvoren u Vukovaru, gdje bi trebao predstaviti arhivu haških suđenja o zločinima u tom gradu.

Dokumentacijski centar u Srebrenici smješten je u bivšoj Tvornici akumulatoru u Potočarima gdje je 10. srpnja 1995. počeo genocid nad više od 8.000 srebreničkih muškaraca Bošnjaka.

Kroz 15-ak video ekrana i opsežnu arhovu pohranjenu u 12 kompjutora posjetitelji mogu upoznati i istraživati materijale za svih 9 haških suđenja 20-orici optuženih za srebrenički genocid.

Po riječima Mirka Klarina, arhiva Dokumentacijskog centra obuhvaća podatke koji bi stali u 4 milijuna konvencionalnih knjiga.

Govoreći na svečanom otvorenju Centra, član predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, upozorio je kako se u BiH i danas negira genocid u Srebrenici. “To mora prestati jer negiranje zločina i samo je zločin”, kazao je Izetbegović.

Na otvorenju je bio i potpredsjednik Haškoga suda sudac Carmel Agius. Nazivajući građu izloženu u Centru “jedinstvenom zbirkom” i “izuzetnim resursom”, Agius je izrazio nadu da će slične izložbe biti otvorene i na drugim mjestima masovnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Brojne predstavnice Udruženja žena srebreničkih žrtava izrazile su zadovoljstvo otvaranjem izložbe, naglašavajući kako izložene činjenice onemogućavaju krivotvorenje i negiranje srebreničkog zločina.kraj teksta.

Izvještaj Novi list, autor Boris Pavelić, objava 21. rujna 2014.