hr | en

Podgorica, Crna Gora 31. siječnja 2020. – Konferencija pod nazivom “Informaciono dokumentacioni centar – Pravda za prošlost, zalog za budućnost” je održana jučer u EU Info Centru, gdje je ujedno i potpisan Memorandum između Skupštine Crne Gore i Inicijative mladih za ljudska prava o osnivanju Istraživačko-dokumentacijskog centra, u okviru projekta „No impunity for the past!“ („Odgovornost za prošlost“) koji YIHR provodi uz podršku Europske unije.

U ime predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević se obratio prisutnima uvodnim govorom, a nakon njega, Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta i Milan Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava u Crnoj Gori sa temom o ratnim zločinima u Crnoj Gori.

Gdin Ivan Brajović je u svom pismu, između ostalog, naveo da “objektivno i otvoreno suočavanje s nemilim epizodama iz prošlosti ovih prostora obavezan je korak u preventivi za buduća djela. Time ujedno odajemo počast žrtvama ratnih zločina, ali i jasno pozivamo da se utvrdi odgovornost počinitelja tih zločina.”

Gđa Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta istakla je važnost sagledavanja prošlosti kako bismo pažljivo birali budućnost, a da će u realizaciji istog Pravni fakultet dati svoje resurse. Naglasila je kako je „raspad Jugoslavije početkom 90-tih godina XX vijeka, sa ciljem prekrajanja teritorija, etničkog inženjeringa i ostvarenja velikodržavnih ciljeva, donio, do tada nezamislivi, prvi rat na evropskom tlu nakon 1945. godine. Svjedočili smo sukobima nesagledivih razmjera, masovnom kršenju ljudskih prava, egzodusima izbjeglica prouzrokovanih etničkim čišćenjem, ratnim zločinima uključujući i zločin genocida. Sprovođenje relevantnih istraga o kršenjima ljudskih prava, identificiranje žrtava i počinitelja, i utvrdjivanje odgovornosti za zlodjela, uz obezbjeđivanje odgovarajućih reparacija, civilizacijska je i etička obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama“.

Gdin Milan Radović, ispred Inicijative, obrazložio je trenutno stanje po pitanju rezultata sudskih postupaka u predmetima koji se tiču ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore.

Nakon uvodnih govora, potpisan je Memorandum o suradnji između Skupštine Crne Gore i Inicijative mladih za ljudska prava o osnivanju Istraživačko-dokumentacijskog centra.

U završnom dijelu konferencije su se obratili i predstavnici organizacija partnera: Eugen Jakovčić iz “Documente” iz Hrvatske, Uroš Jovanović iz YIHR u Srbiji i Ferid Osmanagić iz NVO “Bukovica” iz Pljevalja koji su kazali nešto više o radu vlastitih organizacija, kao i o njihovim ulogama u vezi realizacije ovog centra. Naglasili su vlastitu ulogu u izradi “Knjige sjećanja” koja će tematizirati sljedeće ratne zločine: Dubrovnik i logor Morinj; Štrpce i Kaluđerski laz; Deportacije i slučaj porodice Klopuh; slučaj Bukovica.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću će, kako je naglasio Eugen Jakovčić, ponuditi svu pomoć u pokretanju centra kao važne točke u institucionalnom suočavanju Crne Gore sa zločinima devedesetih. 

„Naša saznanja i dokumentaciju u vezi zločina počinjenih na području Dubrovnika tijekom tzv. „rata za mir“, sudbine civilnih žrtava rata, kao i dosadašnji rad na prikupljanju građe u vezi sudbine logoraša crnogorskog logora Morinj bit će stavljeni na raspolaganje ovom centru“, naglasio je Jakovčić. 

Predstavnik Documente je istaknuo i dosadašnju odličnu suradnju s crnogorskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava Akcijom za ljudska prava i Centrom za građansko obrazovanje.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću