hr | en

Dana 02. prosinca 2019. godine, nakon provedenog ponovljenog postupka, optuženi Mirko Šašo oglašen je krivim i za počinjenju ratnog zločina ubojstvom civila Rade Španovića, osuđen je na 3 godina zatvora. Prvostupanjska presuda javno je objavljena 04. prosinca 2019.

Podsjećamo, dvojici optuženika, Hase Mahmutagiću i Mirku Šaši, na Županijkosm sudu u Zagrebu, suđenje za ratni zločin nad civilima, opisano u članku 120.st.1. OKZ RH, započelo je  u jesen 2018. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, ova dvojica terete se za ubojstvo radnika Željezare Sisak 56- godišnjeg Radeta Španovića. Španović je iz stana u Capragu 6. rujna 1991. odveden u nepoznatom pravcu. Njegovi posmrtni ostaci   pronađeni su 14. rujna u Gušću, nedaleko Siska, na obali Save.

Dana 07. veljače 2019. I. opt. Hase Mahmutagic nepravomoćno je osudjen na 8 godina zatvora. Optuženik je odmah nakon objave presude sproveden u istražni zatvor. Drugooptuženi Mirko Šašo odlobodjen je optužbe.

Nakon što je Vrhovni sud u sjednici održanoj 02. srpnja 2019. prihvatio djelomočno žalbu državnog odvjetnika, ukinuo prvostupanjsku presudu u oslobađajućem djelu u odnosu na optuženika Mirka Šašu zbog krivičnog djela iz članka 120. stavka 1. OKZRH i u tom djelu predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, započelo je ponovljeno suđenje pred djelomično izmijenjenim sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu. Istom odlukom Vrhovni sud je žalbu državnog odvjetnika u ostalom dijelu ako i žalbu optuženika Hase Mahmutagića u cijelosti odbio kao neosnovane i u ostalom pobijanom, a neukinutom dijelu potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu kojom je opt. H. Mahmutagić osuđen na 8 godina zatvora.

Nadalje, Vrhovni sud je zaključio  da je potpuno nevjerodostojna obrana opt. M. Šaše da je mislio da oštećenika vode u zapovjedništvo, tim više što i on sam u svojoj obrani navodi da su svi koji su bili u automobilu znali da idu po oštećenika da bi ga likvidirali. Također, okolnost je li opt. Šašo i ispalio hice iz automatskog oružja u oštećenog Radu Šapnovića nije odlučna za njegovu kaznenu odgovornost u konkretnom slučaju, već je odlučno postojanje umišljaja na oštećenika ubije, svjestan činjenice o kojoj se osobi radi, s kojim ciljem i u kojim okolnostima se događaj odvija.