hr | en

Ujedinjeni narodi u Hrvatskoj i Grad Vukovar, uz potporu Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, organiziraju okrugli stol na temu Seksualno nasilje u ratu koji će se održati u utorak, 3. travnja 2012. godine u hotelu Lav u Vukovaru.

Cilj događanja je prepoznati patnje i razumjeti potrebe žena koje su silovane tijekom Domovinskog rata 1991.-1995. godine, te otvoriti raspravu o tome kako Hrvatska i ostale zemlje mogu procesuirati počinitelje seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata i pružiti adekvatnu podršku žrtvama.

Poseban naglasak bit će stavljen na osobna svjedočenja žena iz Hrvatske koje su preživjele seksualno nasilje u ratu. Predstavnici udruga žrtava i hrvatskih državnih institucija raspravljat će o tome da li su potrebe žrtava za pravdom i podrškom ispunjene.

Potvrđeni sudionici uključuju ministra branitelja Predraga Matića Freda, zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Artuković Kunšt, pomoćnika ministra zdravlja Luku Vončinu, županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Davora Petričevića, predsjednicu udruge Žene u Domovinskom ratu Mariju Slišković, koja je sakupila i objavila svjedočanstva žrtava silovanja, voditeljicu Documente Vesnu Teršelič te Marijanu Senjak, psihologinju koja je intenzivno radila s žrtvama koje su preživjele seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini.

Kao posebna gošća, u organizaciji Centra za ženske studije, na skupu će sudjelovati i Eve Ensler, američka dramaturginja i dobitnica nagrade Tony, te autorica Vagininih monologa, predstave kojom se promiče svijest o nasilju nad ženama. Ugledna aktivistica u borbi za ravnopravnost spolova, gđa Ensler intenzivno je radila s žrtvama silovanja u Demokratskoj republici Kongo.

Diskusiju će moderirati Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti. Koordinatorica Ujedinjenih naroda i Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj Louisa Vinton otvorit će događanje.

Formalni početak rasprave predviđen je u 17.00 sati, a sudionici su pozvani da se u 16:00 sati pridruže projekciji dokumentarnog filma Seksualno nasilje i trijumf pravosuđa Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji predstavlja napredak u nastojanjima kod procesuiranja seksualnog nasilja u ratnim vremenima kao ratni zločin i zločin protiv čovječanstva.