hr | en

Protiv dvojice optuženika, Hase Mahmutagića i Mirka Šaše, tempore criminis pripadnici hrvtaskih postrojbi, na Županijkosm sudu u Zagrebu, provedeno je suđenje za ratni zločin nad civilima, opisano u članku 120.st.1. OKZ RH.

Dana 07. veljače 2019. I. opt. Hase Mahmutagic nepravomoćno je osudjen na 8 godina zatvora. Optuženik je odmah nakon objave presude sproveden u istražni zatvor. Drugooptuženi Mirko Šašo odlobodjen je optužbe.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, ova dvojica terete se za ubojstvo radnika Željezare Sisak 56- godišnjeg Radeta Španovića. Španović je iz stana u Capragu 6. rujna 1991. odveden u nepoznatom pravcu. Njegovi posmrtni ostaci   pronađeni su 14. rujna u Gušću, nedaleko Siska, na obali Save. Rade Španović je jedan od 25 ubijenih sisačkih Srba za čiju je smrt, po zapovjednoj odgovornosti, 2013. godine na 10 godina zatvora osuđen ratni dozapovjednik sisačke policije Vladimir Milanković dok je Bošnjak oslobođen optužbe. U istom slučaju je bio optužen i njihov nadređeni Đuro Brodarac koji je preminuo prije početka suđenja pa je postupak u odnosu na njega obustavljen.