hr | en

Dana 26.  lipnja 2015. godine Vijeće Odjeljenja za ratne zločine, Višeg suda u Beogradu je objavilo prvostupanjsku nepravomoćnu presudu, kojom su okr. suradnik Žarko Milošević i okr. Dragan Mitrović proglašeni krivima da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Okr. Žarko Milošević je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina, okr. Dragan Mitrović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.
Okr. Dragan Lončar, okr. Mirko Opačić i okr. Miroslav Milinković oslobođeni su optužbe da bi počinili navedeno kazneno djelo.  
Vijeće je u nepravomoćnoj presudi izvan razumne sumnje utvrdilo počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv 16  civila, osoba hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti, počinjen u Sotinu u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine.  DNA metodom utvrđen je identitet 13 žrtava iz optužnice, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije masovne grobnice (primarnoj i sekundarnoj),  Okolnosti privođenja tih civila, postupanja prema njima, mjesto, vrijeme i način njihove smrti, također je utvrđen iz iskaza okr. suradnika, kao i iz iskaza okr. Dragana Lončara, te svjedoka. Vijeće je u svojoj odluci navelo da su u ubijanju tih žrtava sudjelovali: okr. suradnik Žarko Milošević, okr. Dragan Mitrović, osoba nadimkom „Cvole“, Ž.J, G.P, te još nekoliko nepoznatih pripadnika Terotirijalne obrane i milicije iz Sotina.

Nakon izricanja nepravomoćne osuđujuće presude opt. suradnik Žarko Milošević i okr. Dragan Mitrović ostali su na slobodi, prema novijoj praksi sudova u Republici Srbiji je da do pravomoćnosti presude nepravomoćno osuđeni okrivljenici ostaju na slobodi uz mjere zabrane napuštanja mjesta boravka bez odobrenja suda, te javljanja dva puta mjesečno policiji u mjestu boravka.

Obitelji ubijenih žrtava, u potrazi za posmrtnim ostacima svojih nestalih članova, a nezadovoljni procesuiranjem toga zločina u Republici Hrvatskoj, zahtijevali su pokretanje postupka pred pravosudnim organima u Republici Srbiji. U lipnju 2014. Viši sud u Beogradu je potvrdio optužnicu za ratni zločin protiv petorice (5) pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva hrvatskih civila u Sotinu kod Vukovara krajem 1991. Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila pronađeni su u travnju prošle godine u masovnoj grobnici, u napuštenoj klaonici kraj Sotina. Do saznanja o ovoj lokaciji Tužilaštvo za ratne zločine u Republici Srbiji je došlo tijekom istražnog postupka kada je jedan od osumnjičenih rekao gdje su pokopani ubijeni hrvatski civili. Saznanja o lokaciji su predani hrvatskom pravosuđu i posmrtni ostaci su ekshumirani i identificirani nedugo potom. Tužitelaštvo za ratne zločine Srbije je u lipnju 2014. priopćilo da je jednom (1) od petorice optuženih utvrđena kazna od devet (9) godina zatvora kada je Sud prihvatio njegovu nagodbu s Tužiteljstvom. Suđenje za zločin u Sotinu pred Višem sudu u Beogradu, Odjeljenju za ratne zločine, započelo je 04. veljače 2015.