hr | en

Naser Orić u svojstvu zapovjednika i Muhić Sabahudin kao pripadnik snaga Armije RBiH, oslobođeni su optužbe za ratni zločina nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je 2006. godine kazneni postupak, a optužnica je podignuta u kolovozu 2015. godine.

U optužnici se navodi da su optuženici postupajući  protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tijekom 1992. u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, u okolici Srebrenice, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sudsko vijeće nepravomoćnom presudom odlučilo je kako tužiteljstvo u postupku nije ponudilo dokaze koji bi izvan razumne sumnje potvrdili kako su Orić i Muhić sudjelovali u počinjenim ubojstvima.

Protiv Orića je zbog ratnih zločina vođen kazneni postupak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no žalbeno vijeće preinačilo je osudu raspravnog vijeća na dvogodišnju zatvorsku kaznu i oslobodilo ga kaznene odgovornosti. 

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac nisu bili obuhvaćeni kaznenim postupkom vođenim pred Haškim tribunalom, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno ovorilo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodoj tjeralici što su je zbog te istrage raspisale srbijanske vlasti Orić je uhićen u Švicarskoj, a nakon što su i Srbija i BiH od Švicarske zatražile njegovo izručenje Orić je predan u nadležnost bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.