hr | en

Jesu li vam poznata imena: Ante Bakotić, Čedomil Huber, Dragutin Škrgatić, Mile Ristić ili dr. Petar Krstić? 

Oni su bili dio grupe od desetak zatvorenika logora Jasenovac koji su osmislili plan proboja iz logora. Na taj korak odlučili su se nakon što su dan prije likvidirane sve zatvorene žene te su vjerovali da su oni sljedeći na redu.

Na današnji datum, 22. travnja 1945. uz povik Ante Bakotića “Naprijed drugovi!” krenuo je proboj u kojem je sudjelovalo oko 750-800 logoraša. Trčali su prema slobodi dok je po njima pljuštala kiša, ali i meci ustaških mitraljeza koji su rušili prijatelje oko njih. U dva odvojena proboja preživjela su samo 102 logoraša, 90 iz Ciglane i 12 iz Kožare.

Ako uzmemo u obzir da je u logoru bilo još zatvorenika koji nisu krenuli u juriš, dolazimo do brojke od 1200-1300 logoraša koji su 22. travnja bili u logorima Ciglana i Kožara. Prema tome, preživio je tek svaki dvanaesti ili trinaesti zatvorenik.

Zaslužuju da pamtimo njihovu žrtvu i hrabrost te slavimo njihov život… jer što je vrednije od sjećanja? 

Ako želite znati više, preuzmite knjigu „Zaboravljeni – Knjiga o posljednjim jasenovačkim logorašima“ čiji su autori Dejan Motl i Đorđe Mihovilović putem linka: https://bit.ly/KnjigaZaboravljeni

Također Vas pozivamo i da se registrirate za webinar kontakt@documenta.hr povodom 75. obljetnice proboja, koji će se održati u petak 24. travnja 2020. s početkom u 12 h.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću