hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s udrugama i udruženjima civilnih žrtava rata u RH, a nakon istraživanja o potrebama istih, sutrašnjom organizacijom snimanja video spotova (09. lipnja 2012.) započinje prvu fazu u realizaciji medijske kampanje koja ima za cilj još jednom javno istaknuti problematiku svih onih civilnih stradalnika koji i dvadeset godina nakon završetka rata u Hrvatskoj iščekuju pravdu i uvažavanje cjelokupne zajednice.

Okosnicu kampanje čine indivudalne priče civilnih stradalnika rata u Hrvatskoj s porukom kako obitelji ubijenih i nestalih civila, roditelji poginule djece u ratu, žrtve mina, logoraši/ce te žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja kao vida izvršenja ratnog zločina, očekuju sveoubuhvatno obeštećenje s ciljanim izmjenama zakonskog okvira koji do sada nije zadovoljio njihove potrebe.

Svojim pogledom i pojedinačnim sudbinama, tijekom kampanje, na probleme svih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj još jednom  će podsjetiti, Vjera Solar, Sisak; Đorđe Gunjević, Pakrac; Krešimir Ivančić, Daruvar; Marica Kadić, selo Gora kod Petrinje; Zemina Jaroš, Osijek; Daliborka Mikulić, Slavonski Brod i Robert Kajušić, Zagreb.

Medijsku kampanju kreativno potpisuju Andrej Korovljev, redatelj i Barbara Blasin, grafička dizajnerica u suradnji s voditeljicom Istraživanja potreba civilnih žrtava rata i koordinatorom medijske kampanje, Eminom Bužinkić i Eugenom Jakovčićem kao i cjelokupnim timom Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.