hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s partnerima organizira konferenciju KULTURA PAMĆENJA DANAS koja će se održati sutra, u petak 27. studenoga 2015. godine, s početkom u 10.00 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c.

Na konferenciji će između ostalih Nataša Mataušić, v.d. ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja i Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije govoriti i o pripremama u vezi zajedničkog post – jugoslavenskog postava u spomen području Auschwitz.

Neke od tema o kojima će sudionici/e raspravljati su:

Što su sljedeći koraci muzeja, spomen područja i obrazovnih institucija u razvijanju kulture pamćenja? U kojoj mjeri do javnosti dopiru osnovne informacije o mjestima i zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, djelomično potisnutim iz javnog diskursa devedesetih godina prošlog stoljeća? Na koji se način institucije mogu suprotstaviti rastućem valu povijesnog revizionizma danas? Kako se ostvaruje pravo novih generacija na učenje povijesti utemeljeno na činjenicama?

Konferencijom Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću zaključuje ovogodišnji program Druga jesen posvećen dijalogu o priznanju patnje drugih, kulturi sjećanja i memorijalizaciji kao i otporu u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji i post-Jugoslavenskim zemljama u 20. i 21. stoljeću koji se odvijao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Podgorici, Skopju i Udinama.

Program konferencije je u prilogu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću