hr | en

Kuća ljudskih prava u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Radijom 808 zatražila je u srijedu od Agencije za elektroničke medije da u što kraćem vremenskom roku raspiše novi natječaj za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija na području grada Zagreba koju je Vijeće za elektroničke medije u utorak dodijelilo udruzi Radio Marija.

To su učinili budući da se na odluku Vijeća ne mogu žaliti, a prema novom sazivu Hrvatskog sabora uputit će zahtjev da preko saborskog Odbora za medije nadzire taj proces.

Od predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić traže detaljno pojašnjenje odluke o nedodjeljivanju koncesije Radiju 808.

Pokrenut će i postupak prema Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa budući da članove Vijeća imenuje Hrvatski sabor. Najavili su da će angažirati odvjetnike te poručili da “neće tako olako prijeći preko ovoga”.

Vijeće za elektroničke medije u utorak je dodijelilo koncesiju Udruzi Radio Marija na vrijeme od 14 godina za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija na području grada Zagreba.

Natječaj za koncesiju na području grada Zagreba je objavljen 22. srpnja, a na njega su se javila dva neprofitna ponuditelja – Udruga Radio Marija i Kuća ljudskih prava, a njihove ponude su otvorene na sjednici Vijeća 3. rujna.

“Obje su ponude ocijenjene kao izuzetno kvalitetne, no ponuda Udruge Radio Marija u kvantitativnom smislu udjela različitih vrsta programa ima veću zastupljenost obrazovnog i kulturnog programa, kao i veći udio vlastite proizvodnje”, stoji u objašnjenju odluke VEM-a objavljenom na njihovim stranicama.

Organizatorima današnje konferencije nije jasno kako je Vijeće moglo donijeti takvu odluku s obzirom da je na sjednici održanoj 10. rujna jednoglasno utvrdilo da “ponuda Kuće ljudskih prava ispunjava sve formalne uvjete, dok ponuda Udruge radio Marija ne ispunjava uvijete budući da nije dostavljena potvrda FINA-e da nije podnesen prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe te potvrda da nije otvoren postupak predstečajne nagodbe.”

Zbog sumnje u transparentnost procesa traže fonogram sporne sjednice Vijeća od 23. rujna.

Mladen Majetić iz Kuće ljudskih prava spornom je ocijenio sjednicu Vijeća održanu 22. rujna, u čijem zapisniku stoji da im je dostavljen neki materijal u roku od zadnjih 24 sata, nakon čega je Vijeće zatražilo odgodu od jednog dana zbog proučavanja materijala.

Nakon toga održana je sjednica 23. rujna, no zapisnik te sjednice nije objavljen. “To ukazuje da mi ne znamo koji je to materijal dostavljen, od koga, što stoji u materijalu i čime su se bavili”, istaknuo je Majetić.

Napomenuo je da po proceduri i pravilniku o sadržaju i postupku o dodjeli koncesija stoji da postoji jedina mogućnost da se traži pojašnjenje ponude u programskom smislu kao i odredba da u postupku ne smiju biti diskriminatorni potezi i pogodovanja i mora biti sve objavljeno na internet stranicama.

Vijeće, ističe, može tražiti pojašnjenje ponude, no to pojašnjenje ne smije rezultirati izmjenom ponude.

“Oni konstatiraju da Radio Marija kao naš konkurent nije ispunjavala uvjete budući da nisu dostavljena dva dokumenta, a vidimo da je ta ponuda izmjenjena. Zbog ozbiljnih sumnji u narušenost transparentnosti tog procesa i zbog ozbiljnih sumnji da se nekome pogodovalo tražit ćemo fonogram i zapisnik sjednice 23. rujna”, ustvrdio je Majetić, dodavši da neće tako olako prijeći preko ovoga.

Objašnjenje VEM-a o dodjeli koncesiji zvuči kao da je došlo iz Orwellovog ministarstva istine

“Ono što smo jučer pročitali kao objašnjenje VEM-a za dodjelu koncesije udruzi radio Marija zvuči kao da je došlo iz Orwellovog ministarstva istine”, ustvrdio je Ilko Čulić iz Radija 808.

Ocijenio je da je takvim obrazloženjem zamaskirana činjenica o informativnom programu. Dobitnik koncesije, istaknuo je, ima u programskoj osnovi prijavljeno manje od osam posto informativnog programa, a oni 21 posto. Naglasio je da dobitnik koncesije ne proizvodi ono što se zove dnevna informativa i u svom programu prenosi vijesti Radio Vatikana zbog čega, istaknuo je, ne ispunjava uvjet od deset posto lokalnih vijesti i obavijesti koje mora imati koncesionar na gradskom području.

“U obrazloženju se ne vidi čime se bavi dobitnik koncesiju u ostatku programa koji nije obrazovni ili kultura, a s druge strane se navodi da je jedan od razloga da se njima dodijeli koncesija to što imaju veći postotak vlastite proizvodnje, ali se ne navodi da je glavnina vlastite proizvodnje isključivo vjerski program”, naglasio je Čulić.

Napomenuo je i da Radio Marija s jednim programom koji se proizvodi u Zagrebu pokriva četiri gradske koncesije – za Split, Viroviticu, Rijeku i Opatiju. “To je de facto ono što se zove radijska mreža”, naglasio je.

Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća kazao je da njihov se koncept nije ustručavao reći za što se zalaže. “Mi nismo nudili neutralnost ili odmaknutost od društvenih koncepcija nego smo isticali našu politiziranost kao kvalitetu tog projekta. Politiziranost koja znači jasno zalaganje za određene društvene vrijednosti – jednakost, ravnopravnost, solidarnost, socijalnu pravdu i modernitet. Nadali smo se da će novi radio biti nova medijska platforma tih vrijednosti, pokreta i stremljenja koja su zapostavljena u današnjem društvu i medijima”, naglasio je.

U prilogu se nalazi priopćenje Kuće ljudskih prava i partnera.

Izvještaj HINA

Foto Srpsko narodno vijeće