hr | en

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Dalmatinski komitet za ljudska prava pozivaju na konferenciju za tisak o slučaju Tončija Majića, koja će se održati u ponedjeljak, 6. lipnja 2011. u 11 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c.

O slučaju Tončija Majića i odnosu državnog odvjetništva te o tome kako se u Hrvatskoj štite prava ljudskopravaša, govorit će programska voditeljica Kuće ljudskih prava Sandra Benčić, voditeljica Documente Vesna Teršelič i Tonči Majić.

U znak protesta Majić je u listopadu prošle godine poslao poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, upozoravajući da pravosuđe 30 godina nije riješilo njegovu odštetnu parnicu zbog prometne nesreće iz 1980. nakon koje više nije bio u mogućnosti raditi kao novinar.

U veljači ove godine poderanu zastavu poslao je i glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Potom je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Majića. Županijski sud u Zagrebu u svibnju 2011. godine izdao je nalog o psihijatrijskom vještačenju Tončija Majića koji shvaćamo kao pritisak na aktivista za ljudska prava. 7. lipnja je pozvan na psihijatrijsko vještačenje  kod dr. Željka Marinića u 12 sati.

Osoba za kontakte je voditeljica ureda Kuće ljudskih prava Milana Romić, telefon 641 37 10 ili e-mail adresa:
kontakt@kucaljudskihprava.hr .