hr | en

Pozivamo Vas na komemoraciju u sklopu obilježavanja 70. godišnjice dolaska prvih kažnjenika na Goli otok. Komemoracija će se održati 9. srpnja na Golom otoku, s početkom u 16 sati. 

Obilježavanje sedamdesete godišnjice dolaska prve grupe kažnjenika na Goli otok zajedno organiziraju Udruga Goli otok „Ante Zemljar“ i „Documenta– Centar za suočavanje s prošlošću“. Simboličnim činom želimo podsjetiti javnost na golootočke logoraše i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiro-a obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem. Okupljanjem iskazujemo poštovanje prema tisućama žrtava psihičke i fizičke torture na Golom otoku i drugim logorima za preodgoj stvarnih ili navodnih neistomišljenika u komunističkim diktaturama. 

Istovremeno podsjećamo javnost na univerzalnost žrtve političkog nasilja u različitim ideološkim poretcima. Komemoraciju povodom 70. obljetnice dolaska prve grupe logoraša u negostoljubivu kamenu pustinju u kvarnerskom akvatoriju organiziramo u želji da patnje žrtava političkog nasilja na Golom otoku budu upozorenje o univerzalnoj važnosti zaštite slobode mišljenja i slobode djelovanja kako se takve strahote nikada nebi ponovile. 

Upravo stoga želimo upozoriti javnost na važnost trajne konzervatorske zaštite ostataka nekadašnjeg golootočkog zatvora i sprječavanje daljnje devastacije lokaliteta. Posebno zabrinjava podatak da je 31. svibnja ove godine završio period preventivne zaštite lokaliteta, a da odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti lokaliteta još nije donesena.

Želimo sačuvati uspomenu na Goli otok i pretvoriti ga u otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primjerenog ovom mjestu. Stoga Vas molimo da Vašom prisutnošću na komemoraciji 09. srpnja podržite proces kritičkog suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj kao fundamentalno važnog preduvjeta izgradnje demokratske i pluralističke političke kulture u svakom društvu. 

Za uzvanike organiziramo prijevoz brodom iz Sv. Jurja / Jurjeva kraj Senja do Golog otoka i nazad. Brod iz Sv. Jurja / Jurjeva polazi 09. srpnja u 11 sati ispred restorana Riva. Povratak u Sv. Juraj / Jurjevo predviđen je oko 19:30. 

Documenta– Centar za suočavanje s prošlošću