hr | en

U Slavonskom Brodu je 26. svibnja 2012. održana Komemoracija stradaloj djeci u Domovinskom ratu pod nazivom “Mali križ – velika žrtva”. Komemoracija se održala u organizaciji Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata povodom dvadesete obljetnice pogibije troje djece na dječjem igralištu u Slavonskom Brodu. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je ukupno stradalo 402 dječaka i djevojčica, od čega samo u Slavonskom Brodu njih 28.

Na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici/e Documente. Uz odavanje pijeteta žrtvama simboličnim činovima polaganja cvijeća i paljenja svijeća, predstavljen je niz konkretnih problema s kojima se susreću roditelji stradale djece.

Istaknut je niz problema vezanih za priznanje patnje obiteljima poginule djece i civila stradalnika rata općenito, počevši od malih beneficija pa sve do pitanja naknada nematerijalne štete. Kao veliki problem, obitelji stradalih i članovi udruga istakli su i činjenicu da u kaznenom smislu nitko nije odgovarao za ovaj stravični zločin.

“Jedan od najvažnijih aspekata je da roditeljima poginule djece odgovorimo na pitanje tko je počinitelj i kazneno ga procesuiramo, ali, s druge strane, važno je da dobiju i satisfakciju unutar našeg društva koju trenutačno nemaju”, naglasio je tom prilikom Eugen Jakovčić iz Documente.