hr | en

Počinitelji zločina u Medačkom džepu  ne smiju ostati nekažnjeni. Okončani prvostupanjski postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu jedan je ali nipošto dovoljan korak prema pravdi i kazni. Dodatna istraga i suđenje trebaju otkriti tko su drugi odgovorni zapovjednici i direktni počinitelji  zločina kao što su namjerna paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena te zločina gađanja noževima živog za drvo obješenog zarobljenog vojnika, i vješanje za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima te ponižavanja zarobljenog vojnika. 

Pitamo se je li Državno odvjetništvo Republike Hrvatske trebalo zahtijevati dodatnu istragu prije nego što je odlučilo podići neposrednu optužnicu temeljenu na optužnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Imalo je valjanu zakonsku osnovu mada za istragu nije bilo političke volje.

Svjedočenja i dokazi izneseni u procesu Ademi – Norac upućuju da bi Državno odvjetništvo trebalo usmjeriti istragu u dva smjera.

Sud je nedvojbeno utvrdio da su u operaciji „Džep 93“ počinjeni brojni ratni zločini nad civilima i zarobljenicima, neke, kao gore spomenute, sud je naveo s imenima žrtava, ali do sada Državno odvjetništvo nije podiglo ni jednu optužnicu protiv direktnih počinitelja.

U obrazloženju oslobađajuće presude za Ademija i olakšavajućih okolnosti za Norca, sud je naveo da je izaslanik Glavnog stožera HV-a, Davor Domazet-Lošo, imao veće zapovjedne ovlasti, dakle i veću odgovornost, nego Ademi, te da ni Ademi ni Norac nisu zapovijedali postrojbama specijalne policije i, dosljedno, nisu odgovorni za zločine i ubojstva u zoni odgovornosti specijalne policije.

Državno odvjetništvo trebalo bi provesti istragu o direktnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti. Isto tako trebalo bi istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a,  individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije, te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima.

Zoran Pusić                                                     
GOLJP                                      

Vesna Teršelič
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Katarina Kruhonja
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek

Zagreb, 7. lipnja 2008.