hr | en

Povodom rasprave u Hrvatskom saboru o pritvoru Branimira Glavaša želimo podsjetiti da je najviše zakonodavno tijelo suodgovorno za stvaranje uvjeta za kvalitetniji rad pravosuđa te stvaranje ozračja za sigurno svjedočenje. Ocjenjujemo kako rasprava koju su zastupnici i zastupnice vodili  u srijedu nije bila poticajna za svjedoke koji se još nisu odlučili na svjedočenje, pa ni za svjedoke koji su se za to odlučili.

Pravo je Sabora da odlučuje o imunitetu zastupnika, samo je pitanje s kakvim argumentima. Sabor je u ovom slučaju uvučen u raspravu koju ne bi trebao voditi jer je izvan njegove nadležnosti da se bavi pitanjem na koji je način sud postupio u određenim okolnostima. Javnosti je već duže vrijeme poznata činjenica da su neki osumnjičenici i okrivljenici za ratne zločine bili i još su uvijek na slobodi, i takvu bi štetnu praksu trebalo dokinuti umjesto stimulirati. 

Obrazloženje koje su iznijeli zastupnici HDZ-a primarno je pravne naravi, Sabor nije ovlašten da daje zahtjev za ujednačavanjem sudske prakse, već je to zadaća Vrhovnog suda.

Upozoravamo kako ovakvim postupcima Sabor ne daje doprinos stvaranju povoljnih okolnosti za procesuiranje ratnih zločina, jer pravosuđe treba nastaviti odlučivati o svakom pojedinom predmetu i treba podršku za afirmiranje vladavine prava.

Očekujemo da Hrvatski sabor postupa odgovorno i iskaže  podršku već donesenim odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva kako bi poslao poruku svjedocima, koji se još nisu odlučili za svjedočenje, da se u odluci za svjedočenje ne izlažu rizicima prijetnji smrću i prebijanja kojima je, primjerice, bio izložen novinar Drago Hedl.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću