hr | en

Tražimo da Gradsko vijeće grada Gline u dogovoru s Ministarstvom kulture usuglasi stavove o vanjskom i unutarnjem uređenju Spomen doma u Glini i njegovom primjerenom namjenskom korištenju te do ovogodišnjeg obilježavanja 70. godišnjice tragedije vrate ime Spomen doma i ponovno postave spomen ploču.

Smatramo da nije bilo primjereno ukloniti spomen ploču ni preimenovati Spomen dom, izgrađen na mjestu stradanja nevinih civila, u Hrvatski dom. Smatramo da ti tragični događaji trebaju biti obilježeni na primjeren način.

Uhićenja glinskih Srba počela su predvečer 11. svibnja 1941. prema unaprijed pripremljenom popisu. Uhićeni su i neki Hrvati koji su se opirali odvođenju susjeda, ali su pušteni sljedećeg jutra. Svi Srbi stariji od 15 godina koji su se tih dana zatekli u Glini smaknuti su od strane Ustaša u noći s 12. na 13. svibnja 1941. u selu Prekopi. Od gotovo 3.000 prijeratnih stanovnika Gline više je stotina muškaraca ubijenih u tijeku samo jedne noći.

U hrvatskoj je javnosti mnogo poznatiji kasniji zločin iz iste godine počinjen krajem srpnja 1941. u glinskoj pravoslavnoj crkvi u kojem je pogubljeno više od 600 stanovnika okolnih sela. Nedugo nakon zločina crkva je porušena. Materijalni ostaci pravoslavne crkve su uklonjeni te je na tom mjestu izgrađen Spomen dom koji je otvoren 1969. godine, a ispred kojeg je postavljena skulptura „Majka s djetetom“ kipara Antuna Augustinčića.

Pokušali smo u više navrata kontaktirati gradonačelnika Gline, predsjednika Gradskog vijeća i Ministarstvo kulture. Primili smo dopis od Ministarstva kulture koji je potpisao državni tajnik Zoran Šikić u kojem nas obavještavaju da skrbe isključivo o obnovi i zaštiti registriranih spomenika kulturne baštine te nas upućuju na obraćanje lokalnoj samoupravi u Glini.

Inicijativu je podržao istaknuti hrvatski publicist Slavko Goldstein koji je u otvorenom pismu pozvao predsjednicu Vlade Republike Hrvatske da se založi za dostojno obilježavanje ovog zločina. Otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor možete pročitati ovdje.

Peticiju za vraćanje imena Spomen doma u Glini i spomen ploče žrtvama ustaških zločina iz 1941. godine možete potpisati on-line ovdje.