hr | en

Povodom dvadesete obljetnice zločina u Kostrićima, gdje je ubijeno svih 16 stanovnika sela koji su se ondje zatekli, ovim putem želimo podsjetiti javnost na nužnost procesuiranja svih ratnih zločina, a osobito rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba. U Republici Hrvatskoj ovaj zločin još nije procesuiran, a tijela nekih od stradalih do danas nisu pronađena.

Dana 15. studenog 1991. u selo Kostrići upali su pripadnici srpskih (para)vojnih formacija iz Donjih Kukuruzara i Meminske. Nitko tko se tada našao u selu nije preživio, a sve su kuće spaljene. Najmlađa žrtva imala je 2, a najstarija 93 godine.

Ovim povodom želimo upozoriti da je nužno istražiti, utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, uključujući i sudbinu nestalih. Svi društveni akteri trebali bi posvećeno raditi na vraćanju dostojanstva žrtava, uspostavljanju odgovornosti i pravde, izgradnji povijesnog pamćenja na temelju činjenica i sprječavanju ponavljanja zločina u budućnosti. Utvrđivanje činjenica o stradalima, kao i kažnjavanje odgovornih za počinjena zlodjela, doprinijet će normalizaciji odnosa, pomirenju, suživotu i izgradnji održivog mira.