hr | en

Povodom posjeta aktivista za zaštitu ljudskih prava iz Ukrajine, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Vas poziva na konferenciju za novinare na kojoj će se govoriti o ratu u Ukrajini i suradnji organizacija civilnog društva na dokumentiranju teških povreda ljudskih prava, Kuća ljudskih prava Zagreb, četvrtak 14. svibnja 2015.,  Selska cesta 112 c s početkom u 10.00 h.

Na konferenciji će govoriti Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Oleksandra Romantsova, Centar za građanske slobode Kijev i Slaven Rašković, koordinator dokumentarno – istraživačkog programa Documente.

Rat u Ukrajini te politički događaji, od Kijeva do istočnih regija, obilježeni upotrebom nasilja i vojne sile, prisilili su organizacije za ljudska prava iz Ukrajine na dokumentiranje teških kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, temeljem ekspertize u radu na ustanovljenju stradanja i kršenja ljudskih prava na području Republike Hrvatske, u sklopu Platforme za međunarodnu građansku suradnju Hrvatske (Crosol), u kontekstu međunarodne razvojne podrške i suradnje sudjeluje u razmjeni i prijenosu znanja ukrajinskim organizacijama civilnig društva, u prvom redu sa Centrom za građanske slobode iz Kijeva i Programom Ujedinjenih naroda za razoj (UNDP) Ukrajina.

Članovi spomenutih ukrajinskih organizacija tijekom ovoga tjedna gostuju u Republici Hrvatskoj, gdje se zajedno održavaju seminari i studijski posjeti mjestima stradanja.

Program međunarodne razvojne suradnje provodi se uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću