hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izražava zabrinutost zbog današnjih medijskih izvještaja u kojima se kao krivac za usmrćenje jednog od srpskih civila zatočenih u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991. g. netočno navodi ključni svjedok optužbe Krunoslav Fehir. Optužnica to opovrgava, o čemu više u nastavku.

Slijedi rezime današnjeg svjedočenja kao i odluke koje su prethodile ponovljenom kaznenom postupku protiv Branimira Glavaša i drugih.

Danas je čitanjem optužnice pred Županijskim sudom u Zagrebu iznova započeo ponovljeni postupak protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika i jedne optuženice. Svjedočki iskaz dao je Krunoslav Fehir, bivši pripadnika tzv. Branimirove osječke bojne. U pitanju je ključni iskaz na kojem se temelji optužnica protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, počinjenog u Osijeku 1991. g.

I u današnjem iskazu svjedok Fehir još jednom je podsjetio na brutalnost i bezobzirnost u postupanju prema zatočenim civilima srpske nacionalnosti u garažama Sekretarijata za narodnu obranu pod zapovjedništvom prvooptuženog Branimira Glavaša. Naime, zarobljeni civil Čedomir Vučković, kako je danas svjedočio Fehir, bio je primoran popiti kiselinu iz akumulatora. Kada je zbog jakih bolova provalio vrata na garaži te izišao na dvorište, Krunoslav Fehir u njega je ispalio nekoliko hitaca, zadavši mu prostrjelnu ozljedu trbuha i prostrjelnu ozljedu desne podlaktice, ali smrt Čedomira Vučkovića, po navodima optužnice, nastupila je od trovanja sumpornom kiselinom. Zbog toga je i kazneni postupak za ovaj zločin koji je obuhvaćao i Fehira obustavljen.

Podsjećamo, Vrhovni sud ukinuo je odluku prvostupanjskog vijeća kojom je Fehirov iskaz eliminiran iz spisa predmeta kao nezakonit dokaz.

Također, Vrhovni sud u svojoj je odluci od 7. lipnja 2016. g., kojom je predmet vraćen pred prvostupanjski sud, naglasio da iskaz ključnog svjedoka Krunoslava Fehira predstavlja zakonit dokaz, čak i u situaciji kada su zakonske odredbe koje su bile na snazi u trenutku dodjele i dobivanja statusa krunskog svjedoka isključivale mogućnost dodjele ovog statusa osobama koje su počinile ili pokušale počiniti kazneno djelo ubojstva. Kako je tada u obrazloženju naveo Vrhovni sud, neovisno je li se svjedoka Fehira ispitivalo u svojstvu “krunskog” ili “običnog” svjedoka, on je bio dužan govoriti istinu i ništa nije smio prešutjeti u vezi s kaznenim djelom.

 Kazneni postupak u ovom predmetu započeo je još u listopadu 2007. godine.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću