hr | en

Priopćenjem od 07. siječnja 2016. godine Županijsko državno odvjetništvo RH izvjestilo je javnost da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko (ATJ Lučko) Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjedniku Stožera specijalne policije MUP-a.

S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paleži sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi zapovjedne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori. Civili srpske nacionalnosti koji su tog jutra ostali u svojim domovima su ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene. 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću smatra da prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori, postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja.

Podsjećamo da su pripadnici ATJ Lučko ubili mještane starije dobi, Jovu GruboraMiloša GruboraMariju GruborMilku GruborĐuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli. Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj. 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću