hr | en

30. 03. 2015. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu je na desetogodišnju kaznu zatvora osudilo opt. Leonarda Jankovića.

Optuženk koji je na temelju tjeralice u siječnju prošle godine uhićen u Austriji, a u travnju je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima, oglašen je krivim za počinjenje ratnog zločina nad civilima  te ratnim zarobljenicima. Pri tome je četvero civila ubijeno je dok je njih petero ranjeno, spaljeno je i opljačkano mnoštvo kuća i gospodarskih zgrada, trojica zarobljenih hrvatskih policajaca zlostavljano je i na koncu ubijeno.


Za kazneno djelo ratnog zločina nad civilima odmjerena mu je minimalna, zakonom predviđena kazna od 5 godina zatvora dok je za ratni zločin nad zarobljenicima kažnjen sa sedam godina zatvora.


Produljen mu je istražni zatvor te naloženo snašanje troškova kaznenog postupka u iznosu od 10.725,00kn i paušala u iznosu od 3.000,00kn.


Dvojica svjedoka ponovno ispitanih na ročištu od 26. ožujka 2015., promijenila su iskaze  te ustvrdila da je optuženik i osobno tukao, udarao i na koncu pucao u zarobljenike koji su bili primorani da gotovo nagi trče prema rijeci Uni.

Vijeće je pri odmjeravanju kazne razmatralo i olakotne okolnosti, status mlađeg punoljetnika u vrijeme izvršenja djela te dosadašnju neosuđivanost otuženika, no u tome nije našlo uporište za izricanje blaže kazne od propisane.