hr | en

Duić i Bungur više su od deset godina bili nedostupni tijelima gonjenja. Bungur je uhićen u ljeto 2015. godine kraj Šibenika, a Duić u svom stanu početkom prošle godine. Terete se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima u Lori 1992. godine.

I Bungur i Duić već su bili pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne od šest i osam godina za Loru 1, no kako im se sudilo u odsutnosti, zatražili su, sukladno zakonskim propisima, obnovu postupka. Obojica zato, podsjećamo, imaju status osuđenika. Pravomoćnim rješenjem kojim je dopuštena obnova postupka obustavljeno je izvršenje kazni izrečenih u prijašnjem postupku, vođenom u  njihovoj odsutnosti. Tek kad sud u novom postupku donese presudu, izreći će da se prijašnja presuda djelomično ili u cijelosti stavlja izvan snage ili da se ostavlja na snazi.

Također, ustavnu tužbu podnesenu protiv rješenja Vrhovnog suda RH o produljenju istražnog zatvora protiv optuženika, Ustavni sud je odbio (broj: U-III-662/2017, od 22. veljače 2017.) . 

“Stoga imajući u vidu težinu kaznenog djela za, koje se optuženik tereti, kao i vrijeme njegova bijega i izbjegavanja kaznene odgovornosti, te visinu zapriječene kazne za ovakva kaznena djela, sve te okolnosti upućuju na realnu opasnost da bi optuženik puštanjem na slobodu mogao ponovno pobjeći i ponovno postati nedostupan tijelima gonjenja, pa stoga vijeće smatra da radi svih navedenih osobitih okolnosti neophodno određivanje mjere istražnog zatvora po osnovi čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08 u odnosu na optuženog Emilia Bungura”, zaključuju Ustavi sud u citiranoj odluci.

Osim za Loru 1 i ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, sude im i za slučaj Lora 2, tj. ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.