hr | en

U želji da s javnošću podijeli zabrinutost u vezi blokade procesa suočavanja s prošlošću od strane donositelja političkih odluka, Koalicija za REKOM Vas poziva na konferenciju za novinare koja će se održati sutra, u četvrtak 23. ožujka 2017. s početkom u 11.00 h  u Zagrebu, Novinarski dom (Klub), Perkovčeva 2.

Na konferenciji će govoriti Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo Beograd, Dino Mustafić, kazališni redatelj iz Sarajeva, Žarko Puhovski, politički analitičar i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Proces uspostavljanja tranzicijske pravde u državama nastalim na području bivše SFRJ je u ozbiljnoj krizi. Glavni razlozi su nepostojanje političke volje novih vlasti za procesuiranjem počinitelja ratnih zločina, slabe državne institucije koje ni poslije 17 godina od okončanja rata nisu postale djelotvorne i nezavisne, jačanje ekstremnog nacionalizma, prekid dijaloga sa civilnim društvom o prošlosti, spriječavanje pristupa dokumentaciji u posjedu državnih institucija i nedostatak konzistentne podrške procesima suočavanja s prošlošću od strane Europske unije.

Inicijativa REKOM je jedina civilna inicijativa koja je okupila premijere i predsjednike država u regiji oko ideje da zajednički pokrenu komisiju koja će izraditi popis civila i vojnika koji su izgubili život ili nestali u vezi sa ratovima na području nekadašnje SFRJ. 

Iako su službeni izaslanici za REKOM u listopadu 2014. godine sačinili Izmjene statuta REKOM-a kojima su detaljno definirani zadaci, ciljevi i aktivnosti regionalne komisije, procedure za osnivanje REKOM-a još nisu pokrenute. Osnovni razlog je što regionalna suradnja u vezi sa pravom na istinu o prošlosti nije više politička i moralna obaveza novih lidera. Vlade i predsjednici u regiji pokreću nacionalne instrumente koji ne obećavaju doprinos suočavanju s prošlošću već njegovo dalje odgađanje.

Koalicija za REKOM pozdravlja poziv Povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava da države formalno preuzmu vlasništvo nad procesom REKOM, ali smatra da je u ovom trenutku potrebno djelotvorniji doprinos institucija EU-a.

Koalicija za REKOM