hr | en

“Biskupi Katoličke crkva u Hrvata, čak dvadeset godina nakon što su Crkvu na mirotvorstvo pozvali Ivan Pavao II i kardinal Kuharić, svojom podrškom Kordiću i Košiću, dokazuju da im nasušno treba katehetska poduka iz mirotvorstva ali i brzi tečaj za ljudska prava i demokratsko građanstvo kako bi prestali miješati domoljublje s nacionalizmom, a ratne zločine s herojstvom.

No, vjerujem da u Hrvatskoj, biskupima usprkos, ima dovoljno ljudi dobre volje kojima su sućut, pravda i mir bliži i važniji od vlastitih krvnih zrnaca”

kazala je u izjavi za Dnevnik 3 HTV-a (03. srpnja), Marina Škrabalo, GONG u ime Platforme 112 a povodom priopćenja s dvadeset i prve Sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine koja je stala iza sisačkog biskupa Vlade Košića kazavši da je bio izložen ‘neprimjerenim grubostima’ te kako su kritike njegovih postupaka ujedno napadi na Katoličku crkvu koja je stala iza sisačkog biskupa Vlade Košića kazavši da je bio izložen ‘neprimjerenim grubostima’ te kako su kritike njegovih postupaka ujedno napadi na Katoličku crkvu.

Podsjećamo /

Nakon izdržane dvije trećine 25-ogodišnje kazne, na slobodu je 6. lipnja 2014. pušten haški osuđenik Dario Kordić.

Osuđenog ratnog zločinca u zagrebačkoj zračnoj luci uz desničarske budnice, ali i povike „Za dom spremni”, dočekalo je više stotina oduševljenih članova obitelji, prijatelja i istomišljenika, među kojima su se nalazili i neki devedesetih godina visokopozicionirani političari te predstavnici katoličke crkve, poput sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je poveo molitvu u zahvalu zbog Kordićevog povratka.

Osim njih, ondje su se nalazili i aktivisti Sabina Šabić i Zoran Ivančić. Dražeći transparent na kojem je pisalo „116” (broj žrtava ubijenih u selu Ahmići) Zoran Ivančić je uzviknuo „Sotono! Ubojice!“. Prema njemu se sjatila rulja i zadala mu nekoliko udaraca. Policija ga je privela i tako ga spasila, no prema napadačima nije reagirala.

Istoga dana u Zagrebačkoj katedrali svetu misu zahvalnicu zbog Kordićevog povratka predvodio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

Nekoliko dana potom, 10. lipnja, u organizaciji Kuće ljudskih prava i Antifašističke lige Hrvatske, a uz podršku članica Platforme 112, pred Zagrebačkom katedralom dvjestotinjak aktivista prosvjedovalo je protiv crkvenoga poricanja zločina istaknuvši imena i prezimena 116 žrtava HVO-ova pokolja bošnjačkih civila u Ahmićima.

„Iz Hrvatske odašiljemo drukčiju poruku: da poštujemo žrtve i suosjećamo s njihovim obiteljima. Hrvatska se mora suočiti s ovim zločinom. Pripadnici Katoličke crkve koji slave Kordića šalju neprihvatljive poruke. One ne doprinose ni suživotu ni miru, i izravno vrijeđaju obitelji ubijenih. To se nije smjelo dogoditi“, kazao je aktivist Documente Eugen Jakovčić.

Platforma 112