hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) uputili su 24. travnja 2015. otvoreno pismo državnim institucijama RH-a, tražeći od njih da odustanu od pokroviteljstva nad Alkom (odnosno od predsjedavanja Organizacijskim odborom) ako se Viteško alkarsko društvo Sinj (VAD) ne distancira od ratnog zločinca Mirko Norac, koji je i dalje njihov počasni član.

Iz medija smo doznali da se Hrvaski sabor obratio VAD-u i primio njihov odgovor. I dok još uvijek očekujemo reakciju predsjednice Republike i predsjednika Vlade, reakcija Viteškog alkarskog društva na javni prosvjed protiv članstva Mirka Norca u udruzi koja uživa ne samo financijsku, nego i neupitnu simboličku podršku državnih vlasti, svela se na to da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nije počasni nego (valjda obični) član skupštine Društva.

Premda je Mirko Norac posljednjih desetak godina više puta nazivan počasnim članom u raznim medijima – a alkarsko društvo nije na to reagiralo – njegovo je sada obznanjeno „obično“ članstvo možda i još upitnije. Jer, ono znači da je Norac ovlašten sudjelovati u svakidašnjemu radu Društva (pa, i u upravljanju njime). Očito, Društvo u cjelini smatra da se ratni zločinac kojem je dokazano ubijanje prestravljenih civila istjeranih iz skloništa, egzemplarno ubijanje bar jedne žene, da se o drugim zločinima ne govori (Norac je osuđen na sudovima u Hrvatskoj za dva različita ratna zločina), nije ponašao „nečasno“ u smislu Statuta VAD- a. Takvo društvo može biti organizatorom turističkih atrakcija (za neupućene ili nemoralne), ali doista ne odgovara ni tradicionalnome niti svakidašnjem razumijevanju odrednice viteštvo.

Valja se nadati da će sinjsko alkarsko društvo (kao i politički i crkveni podržavatelji njegove aktivnosti) jednoga dana shvatiti moralnu nedopustivost svojega sadašnjeg postupka. Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj zatraži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidarizira s Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku.

Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Zoran Pusić, GOLJP