hr | en

“Dana 4. srpnja 1991. u vrtu birtije “Zagorka” (ugao Držićeve i Proleterskih brigada) grupica aktivistica i aktivista Zelene akcije odlučila je pokrenuti Antiratnu kampanju. Željeli smo mrežu već
formiranih grupa opredijeljenu za nenasilje. Sutradan je Zoran Oštrić sročio Povelju. Ubrzo ju je potpisalo preko 20 organizacija. Što iz Hrvatske, što iz Srbije i Makedonije (spisak postoji). Uz Zelenu akciju inicijator je bilo i Društvo za unapređenje kvalitete života.” (Zlatko Pejić)

Ovom rečenicom iz jedne od kronologija Antiratne kampanje, pisane tijekom 1996. godine, navodi se početak organiziranja pokreta koji je obilježio nastajanje modernog građanskog društva u Hrvatskoj. Utjecaj ARK-a na taj razvoj još nije sustavno obrađen i primjereno valoriziran.

Kako ovih dana obilježavamo dvadeset godina početka tog djelovanja, željeli bismo razgovarati o tome što je ARK predstavljao u kontekstu raspada Jugoslavije i stvaranja nacionalnih država, dramatičnih društveno-političkih promjena, početka sveopće militarizacije društva; o tome kakvu je alternativnu viziju društva zastupao, te čemu nas može poučiti njegovo nasljeđe danas.

Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja Antiratne kampanje, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i MIRamiDA Centar pozivaju Vas na okrugli stol AntiRatna Kampanja 1991. – 2011.: Dvadeset godina ispred svoga vremena, koji će se održati u ponedjeljak, 04.07.2011. u 11 sati, u prizemlju Kuće ljudskih prava, Selska 112c, Zagreb.

Na okruglom stolu će govoriti:

Mirjana Bilopavlović, Delfin, Pakrac
Goran Božičević, MIRamiDA Centar, Grožnjan
Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti, Zagreb
Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Vesna Teršelič, Documenta, Zagreb

Prigodni zabavni program održava se iste večeri u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, s početkom u 20 sati. Nastupaju Misch, U Pol’ 9 kod Sabe i Schmrtz Teatar.

Radujemo se Vašem dolasku!