hr | en

Antifašistička liga RH osudila je u četvrtak najavu smjene glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, ocijenivši to kao preuzimanje nacionalnog radija i televizije “u najboljoj maniri državnih udara”, te kao početak drastičnih mjera kojima vladajući, odnosno HDZ pod krinkom demokracije počinje proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda.

“Najoštrije osuđujemo najavljenu i, prema svemu sudeći, potpuno izvjesnu smjenu glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Pri tome uopće ne vrednujemo ni na koji način dosadašnji rad g. Gorana Radmana, niti se upuštamo u obranu njegove osobe. Ono što ovom izjavom želimo, to je upozoriti da je preuzimanje HRT-a u najboljoj maniri državnih udara (osvojiti najprije institucije vlasti, s naglaskom na represivni aparat, potom medije) i s jasno artikuliranim revanšističkim ‘obrazloženjima’ tek početak drastičnih mjera kojima će vladajuća koalicija, a zapravo HDZ, pod krinkom formalne demokracije otpočeti ubrzani proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda u Hrvatskoj”, navode iz Antifašističke lige u priopćenju.

Upozoravaju kako time počinje razdoblje terora agresivne i bezobzirne manjine, “često bliske pozicijama što ih je nemoguće opisati drugačije nego kao neofašističke, nad šutljivom, uplašenom, rezigniranom i egzistencijalno ucijenjenom većinom”.

Ističu kako hrvatska javnost mora biti svjesna da aktualna vlast neće prezati praktično ni od čega u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno čistki u medijima, policiji, obavještajnoj službi te grubog zadiranja u obrazovni proces, a kako bi se obrazovanje mladih prilagodilo krajnje konzervativnoj platformi, “a povijest onome što bi vladajući željeli da je bila, a što ona nikada nije bila”.

U Antifašističkoj ligi kažu i da vladajući kontrolom medija kane izbaciti antifašizam i kao pojam i kao civilizacijsku vrijednost te demonizirati antifašističku borbu. “Kada će se govoriti o ljudskim pravima, bit će riječ o pravima pripadnika većinskog naroda, dok će pravo na slobodno izražavanje vlastitog mišljenja biti svedeno na pravo slaganja sa stanovištima aktualne vlasti”, navode u priopćenju.

“Ako ćemo pasivno promatrati što se danas događa, gubimo pravo jadati se zbog onoga što će nam se dogoditi sutra.. Vrijeme je da se kaže: Ne! Sredstva demokratske borbe još su nam na raspolaganju. Budemo li čekali, demokracija u Hrvatskoj bit će svedena na šuplju frazu, a građani na podanike”, zaključuje Antifašistička liga RH.

Postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a, koji je kao razlog za razrješenja naveo nepoštivanje zaključaka o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda. Sjednica saborskog Odbora za medije, na kojoj se trebao utvrditi prijedlog razrješenja i imenovanje vršitelja dužnosti, otkazana je u četvrtak ujutro bez formalnog objašnjenja.

Platforma 112: Smjena Radmana blitzkrieg protiv medijskog pluralizma

ZAGREB, 3. ožujka 2016. (Hina) – Platforma 112 u četvrtak je “blitzkriegom protiv medijskog pluralizma” nazvala prijedlog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da Hrvatski sabor smijeni glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a za vršitelja dužnosti imenuje HRT-ovog urednika Sinišu Kovačića.

“Javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT-u parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja”, stoji u priopćenju Platforme 112.

Cijeli je postupak, smatra Platforma 112, politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom – gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Dujomir Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo “pomesti sve s HRT-a”.

Platforma 112 očitim drži da “svrha hitne smjene Radmana nije sankcioniranje njegovih propusta, već je to politička kazna za profesionalni rad novinara i novinarki na HRT-u koji se, upravo unatoč nepovoljnom upravljačkom ozračju na HRT-u, svih proteklih godina, a ne samo proteklih mjesec dana otkad je na vlasti HDZ, trude i uspijevaju proizvoditi društveno relevantan, kvalitetan i politički neovisan program”. 

Blitzkrieg na HRT drži dijelom antimedijske ofenzive sadašnje vlasti, usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistički i profesionalni medijski prostor. “Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i Hinu”, ocjenjuje Platforma 112.

Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak – pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru, naglašava PLatforma 112.

“Kolikogod predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Karamarko u ovome igrao istaknutu sramotnu ulogu, jednaka je odgovornost i svih drugih zastupnika vladajuće većine i članova Vlade, iz svih političkih stranaka, a posebno MOST-a te HSLS-a koji svojim glasovima osiguravaju većinu HDZ-u”, upozorava.

Ljaga zatiranja medijskih sloboda past će na sve koji se ne usprotive ovom blitzkriegu “s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije – režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije”, jer nemaju mandat “za takvo zatiranje demokracije”, zaključuje Platforma 112.

HND: Koalicija na vlasti odlučila ovladati javnim medijskim servisom u maniri nedemokratskih režima

ZAGREB, 3. ožujka 2016. (Hina) – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je ocijenilo da današnja odluka Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora da saborskim zastupnicima predloži razrješenje glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, te da za v.d. ravnatelja predloži urednika na HTV-u Sinišu Kovačića, još jednom pokazuje kako je koalicija na vlasti odlučila ovladati javnim medijskim servisom u maniri nedemokratskih režima.

“Na rad Gorana Radmana kao glavnog ravnatelja HRT-a Hrvatsko novinarsko društvo imalo je niz primjedbi na koje je kritički javno ukazivalo, ali smjenjivanje prije saborske rasprave o izvješću o radu HRT-a, a nakon prijetnji o smjenjivanju koje su izgovarali političari koalicije na vlasti na političkim skupovima, smatramo nedopustivim u demokratskom društvu”, stoji u priopćenju krovne novinarske organizacije.

Prijedlog saborskog Odbora za medije da v.d. glavnog ravnatelja HRT-a bude Siniša Kovačić, urednik na HTV-u i predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti, ocjenjuju neprihvatljivim. Tvrde da je ta udruga utemeljena kako bi, “suprotno svim profesionalnim i etičkim načelima, svakim istupom štetila novinarstvu, integritetu novinara i slobodi javnog izražavanja, te interesu građana Hrvatske, služeći vlasti baš kako je šef Domoljubne koalicije, a sada i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prije godinu dana i zaprijetio da će novinari morati činiti kad on dođe na vlast”. 

HND najavljuje da će, kako navode, i o ovom novom udaru na slobodu izražavanja i javni interes u Hrvatskoj, izvijestiti sve međunarodne medijske organizacije. Podsjećaju da je borbu HND-a za slobodu javnog izražavanja i protiv pritiska na novinare i medije podržala i Međunarodna federacija novinara (IFJ).  “No, na pismo njezina predsjednika poslano u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta do danas nisu odgovorili Predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade kao ni drugi visoki državni dužnosnici kojima je pismo upućeno, što dodatno govori o njihovom demokratskom kapacitetu i političkoj odgovornosti”, zaključuje HND u priopćenju.

Postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a, koji je kao razlog za razrješenja naveo nepoštivanje zaključaka o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda. Svoj prijedlog Odbor za informiranje, informatizaciju i medije će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Izvještaji preuzeti od strane HINA-e, 03. ožujka 2016.

Foto HINA