hr | en

Povodom 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Vas poziva na konferenciju za novinare, na kojoj će se predstaviti aktivnosti povodom ove obljetnice.

Na konferenciji, u Kući ljudskih prava, u srijedu, 27. Lipnja 2018., s početkom u 11.00 h, govorit će Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Božo Kovačević, udruga Goli otok «Ante Zemljar» i Rajko Grlić, redatelj.

Gledano iz današnje perspektive, Rezolucija Informbiroa predstavlja ne samo simbolički početak razlaza Jugoslavije i sovjetskog Saveza, već i početak nove faze političkog nasilja u Jugoslaviji i drugim zemljama komunističkog lagera, obilježenog difamacijom i progonom političkih protivnika i neistomišljenika.

Razdoblje Informbiroa je razdoblje totalitarnog nasilja države nad pojedincem i društvom koje tadašnja vanjsko-politička situacija dijelom može objasniti, ali ne može opravdati. Naša je dužnost podsjećati društvo na ovakve događaje iz ne tako davne prošlosti kako se oni više nikada nebi ponovili.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću